Transport públic
Societat 02/08/2022

El govern espanyol apuja fins al 70% el descompte dels busos de Menorca, Eivissa i Formentera

L'executiu de Pedro Sánchez bonificarà fins al 70% del transport terrestre de les totes Balears, excepte Mallorca, on serà del 50%

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimarts horabaixa després de reunir-se amb el president del govern espanyol que Madrid ampliarà la bonificació del cost dels autobusos de Menorca, Eivissa i Formentera un 30% a un 50%. Així, i sota la condició que els consells insulars –que tenen les competències en matèria de mobilitat en aquestes illes– assumeixin un altre 20% del cost, aquest transport terrestre tindrà un 70% de bonificació en el cas de les Pitiüses i Menorca.

Pel que fa a Mallorca, Pedro Sánchez ha comunicat aquest matí que el seu executiu bonificarà el 100% del transport ferroviari. En el cas dels busos del TIB d'aquesta illa —que són competència del Govern— la bonificació es manté en el 50% anunciat inicialment pel president: el 30% el posarà l'Estat i el 20%, la Conselleria de Mobilitat. Aquestes mesures s'aplicaran a tot el territori espanyol de l'1 de setembre al 31 de desembre.

Armengol ha recordat en aquest sentit que l'arxipèlag balear i el canari són les úniques comunitats autònomes on les competències de mobilitat estan transferides. Per això, la presidenta ha celebrat la gratuïtat del metro i el tren, que "ens iguala a la resta de territoris". En el cas de Menorca i les Pitiüses, ha argumentat que "el president és conscient que Menorca, Eivissa i Formentera no tenen tren i, per tant, és just que aquest plantejament es faci també a la resta d'illes".

Estalvi energètic

Preguntada pels mitjans pels avenços en la tramitació de la part fiscal del REB, Armengol ha insistit que "el govern d'Espanya està complint amb la nostra comunitat autònoma". "Falta la part fiscal, però estic convençuda que la veurem aviat", ha defensat.

Per altra banda, la presidenta ha "agraït" el Decret llei d'estalvi energètic, aprovat pel govern d'Espanya, i ha destacat que "més que mai" cal mostrar "solidaritat" cap a Europa, sobretot davant "l'amenaça de Rússia". Així, "de manera immediata, el Consolat i la Llotja deixaran d'estar il·luminats el vespre", perquè cal ser "conscients de l'escassetat" energètica, ha mantingut.

stats