Mobilitat
Societat 31/08/2022

Com queden els descomptes en transport públic a les Balears?

Tren gratuït a Mallorca i 50% de descompte amb l'autobús i targetes de bus gratuïtes a Menorca i les Pitiüses

1 min
Gent fent cua per aconseguir la targeta a l'estació intermodal

PalmaLes Illes Balears i les Illes Canàries van quedar excloses de la mesura que va aclaparar els titulars del Debat de l'Estat de la Nació. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el passat 12 de juliol que ampliaria les bonificacions sobre el transport ferroviari al 100%. Aquest descompte, però, només afecta el transport públic de titularitat estatal i tant les Balears com les Canàries tenen les competències de mobilitat transferides. Gairebé tres setmanes després, Sánchez va posat fi a aquesta desigualtat anunciant i acordant noves mesures a Palma, entre reunions amb el rei Felip VI i la presidenta, Francina Armengol.

Els descomptes varien segons l'illa i el tipus de transport. Aleshores, en quins casos s'aplica cada bonificació que entra en vigor aquest dijous?

Tren
  • Mallorca: gratuït El principal anunci que Pedro Sánchez va fer el 3 d'agost, després de reunir-se amb el rei Felip VI a l'Almudaina, va ser "bonificar al 100% el transport ferroviari recurrent a les Illes Balears, a partir de l'1 de setembre" i fins al 31 de desembre del 2022. Ara bé, com que Mallorca és l'única illa amb tren de tot l'Arxipèlag, aquesta iniciativa només s'aplica a l'illa gran de les Balears. Així, qualsevol illenc que viatgi en els Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) –competència de la Conselleria de Mobilitat– durant aquests mesos ho farà de franc.
Autobusos
  • Mallorca: descompte del 50% Pel que fa a les línies d'autobusos dels Transports de les Illes Balears (TIB) –que a Mallorca també són competència del Govern–, les bonificacions es mantenen sense canvis d'ençà del primer anunci. Per al transport públic de titularitat autonòmica i local –com és el de les Balears–, Sánchez va avançar el 26 de juny que l'Estat es podria fer càrrec del 30%, mentre que el 20% restant quedava en mans de les comunitats. Així, es manté en el descompte del 50% per a tots els usuaris del TIB a Mallorca.
  • Menorca, Eivissa i Formentera: targetes de bus gratuïtes Una altra de les novetats en matèria de transport públic a les Illes Balears el van anunciar el Consell de Menorca i el Consell d'Eivissa, aquest dimarts. Per tal de compensar el fet que ni Menorca ni Eivissa ni Formentera tenen tren i que, per tant, no surten tan beneficiades com Mallorca de les darreres mesures, els residents a aquestes illes tindran les targetes de bus gratuïtes a partir de setembre. Aquesta mesura és possible gràcies a l'abonament del 50% per part del govern espanyol i del 50% de les institucions insulars menorquina i pitiüsa. Aquest descompte està previst que es mantingui vigent, com a mínim, fins al pròxim 31 de desembre amb l'objectiu de potenciar l'ús del transport públic entre els residents i combatre l'encariment del carburant i la seva contaminació.
stats