Pla de xoc

El pla Sánchez contra la inflació: rebaixa del preu del transport públic i xec de 200 euros per a llars amb pocs ingressos

El govern espanyol implantarà un nou impost a les elèctriques el 2023 que afectarà els beneficis del 2022

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa

MadridSerà un esforç de 15.000 milions d’euros i un fre de 3,5 punts en l’alça dels preus. Aquesta ha sigut la promesa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan ha parlat de l’impacte que tindran les mesures que al llarg del 2022 s’hauran aprovat per fer front a l'augment de la inflació que ha provocat la guerra a Ucraïna. El 30 de juny vencia el decret aprovat a finals de març i, en un consell de ministres aquest dissabte, l’executiu de l’Estat ha prorrogat les mesures ja aplicades i n’ha incorporat de noves, moltes de les quals reivindicades per Unides Podem. 

Destaca un xec de 200 euros per a llars vulnerables, la reducció de fins al 50% del preu del transport públic i un impost a les elèctriques que gravarà els beneficis del 2022. “Aquest és un govern incòmode per a determinats poders econòmics que tenen els seus terminals polítics i mediàtics. És una realitat que hem patit des de fa quatre anys”, ha reivindicat Sánchez. La negociació entre els socis ha sigut llarga i el paquet, que tindrà vigència fins al 31 de desembre, s’ha enllestit aquest matí. 

Xec de 200 euros

Serà un pagament únic a les llars amb rendes inferiors a 14.000 €

Una de les novetats és una ajuda única de 200 euros a les llars amb una renda inferior als 14.000 euros i amb un patrimoni conjunt –descomptant l’habitatge habitual– inferior a 43.200 euros. Es calcula que se’n podran beneficiar 2,7 milions de persones, que podran començar a demanar aquest xec a partir del juliol, i el cost per a les arques públiques serà de 540 milions d’euros. Afectarà aquelles famílies que no percebin l’ingrés mínim vital, que manté el seu increment del 15%, ni pensions no contributives, que també augmenten un 15%. En total, aquestes tres ajudes beneficien 4 milions de persones. 

50% al transport públic

L’Estat assumeix el 30% en serveis autonòmics i municipals

El que notarà tothom és la rebaixa del preu del transport públic, sempre que s'utilitzin títols multiviatge, exclosos els d’anada i tornada. L’Estat assumirà un descompte del 50% en els serveis de la seva titularitat –Renfe–, per bé que molts són autonòmics i municipals. Per exemple, Ferrocarrils de la Generalitat, les línies d’autobusos i els metros. En aquests casos, el govern espanyol afrontarà un 30% de la retallada i els governs autonòmics i ajuntaments hauran de decidir si contribueixen en el 20% restant amb recursos propis, ha explicat Sánchez. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a la Generalitat que s’hi involucri i el vicepresident, Jordi Puigneró, ha assegurat que el Govern compensarà la seva part corresponent. Ara bé, ha qualificat la mesura de "populista" i ha demanat el traspàs íntegre del servei de Rodalies. Aquesta reducció s’aplicarà a partir de l’1 de setembre i l’Estat hi destinarà 221 milions.  

Impost a les elèctriques

Un nou tribut per al 2023 que gravarà l’exercici actual 

No forma part d’aquest decret, però Sánchez va anunciar que PSOE i Unides Podem registraran al Congrés una proposició de llei per a la creació d’un nou impost que gravi els beneficis extraordinaris dels operadors energètics més rellevants. La intenció és posar la meritació a 31 de desembre del 2022, de manera que afectaria l’exercici actual malgrat que entri en vigor l’1 de gener del 2023. 

El 5% de l’IVA de la llum

Es manté el descompte als carburants i el límit al butà

Una altra mesura nova però ja anunciada dimecres passat és la rebaixa de l’IVA en la factura de la llum. Primer va passar del 21% al 10% i ara fins al 5%. La Moncloa destaca que s’aplica al 72,5% de contractes de subministrament d’empreses i negocis no domèstics. S’afegeix a la rebaixa de l’impost especial de l’electricitat al 0,5% i a la suspensió de l’impost de producció elèctrica. En global, per a l’Estat representa deixar d’ingressar 3.600 milions d’euros fins a finals d’any. A més, es congela el preu de la bombona de butà i queda fixat en 19,55 €.

Més enllà de les novetats, el nou reial decret prorrogarà les mesures que ja eren vigents des de finals de març. Entre elles, destaca el descompte de vint cèntims al litre de combustible, que ha servit per reduir l’increment dels preus, però no ha aconseguit que sigui més barat que abans d’aplicar-se. En matèria energètica, el paquet també allarga el reforç del bo social elèctric i amplia la seva cobertura fins a 1,9 milions de llars vulnerables. A més, es manté la limitació de l’augment del lloguer a un màxim del 2%, la prohibició d’acomiadar per raons d’encariment de costos energètics i les ajudes a transportistes i al sector primari. 

Des de Catalunya, Foment del Treball ha donat el vistiplau a les mesures, però ha advertit que les que afecten les empreses són escasses i que això pot tenir conseqüències en l’àmbit laboral.

stats