Transport
Economia 12/07/2022

Per què la bonificació al transport públic de Sánchez no afecta les Balears?

La Conselleria de Mobilitat està estudiant aplicar mesures per bonificar els viatges en tren, atès que el Govern és qui té les competències en aquesta matèria

Blanca Orell
2 min
El govern espanyol ja havia anunciat una rebaixa del 50% en els abonaments, però ara l'augmenta fins al 100% en els trens operats per Renfe.

PalmaEl president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts –durant el Debat de l'Estat de la Nació– que ampliarà les bonificacions sobre el transport ferroviari al 100%. Però aquesta mesura, per ara, no es podrà aplicar a les Balears, ja que fa referència al transport públic de titularitat Estatal, de Renfe. En el cas de Mallorca, el transport ferroviari és titularitat de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, i en el cas de Menorca, Eivissa i Formentera, és dels consells insulars. Així, els illencs hauran de continuar pagant el mateix import per viatjar en tren.

Així mateix, per al transport públic de titularitat autonòmica i local –com és el de les Balears–, Sánchez va avançar el 26 de juny que l'Estat es podria fer càrrec del 30%, mentre que el 20% restant quedava en mans de les comunitats, si així ho decidien. Davant això, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha afirmat en declaracions a l'ARA Balears que estan "valorant els diferents escenaris possibles per poder aplicar les mesures de rebaixa anunciades", però que "encara no hi ha una proposta tancada".

"Els abonaments de més d'un viatge seran gratuïts entre l'1 de setembre i el 31 de desembre", ha anunciat Sánchez, que just abans havia assenyalat la necessitat de promoure l'ús del transport públic com una de les claus per lluitar contra l'augment dels preus de l'energia. Cal recordar que el govern espanyol ja havia anunciat una rebaixa del 50% en els abonaments, però ara l'augmenta fins al 100% en els trens operats per Renfe.

Els partits reclamen mesures

En conèixer la notícia, alguns partits de les Balears –tant del Pacte com de l'oposició– han sol·licitat que la nova mesura també s'apliqui a les Illes. El president de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha denunciat que "les mesures anunciades avui per Pedro Sánchez discriminen doblement els illencs, ja que pagam els mateixos impostos però ni tenim la mateixa inversió ni tampoc ens podrem beneficiar d'aquesta mesura". Per la seva banda, el candidat al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha declarat que no compensar la gent per igual "és un greuge comparatiu i un menyspreu".

"És vergonyós que no s'apliqui alguna mesura en aquests aspectes a les Illes, on tenim greus problemes d'accés a l'habitatge i de transport públic”, ha assenyalat el president d'El Pi-Proposta per les Illes, Tolo Gili. “Són necessàries unes inversions de l’Estat que no es converteixin en un instrument per acabar de discriminar els ciutadans de Balears”, ha afegit.

Per la seva banda, la coordinadora autonòmica de Podem i diputada al Congrés espanyol, Antònia Jover, ha anunciat a través de les xarxes socials que proposarà al Govern que "els abonaments del transport públic de les Balears siguin gratuïts de setembre a final d'any".

Per part de l'oposició, la presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha demanat de manera irònica què pensa la presidenta del Govern, Francina Armengol, sobre el que ha anunciat president del govern espanyol. "Volem saber quina és la posició d'Armengol davant la ignorància de Sánchez cap als ciutadans de les Illes".

Des del PSIB, han valorat positivament el discurs de Sánchez. Segons el diputat en el Congrés Pere Joan Pons, "el president ha estat realista i ha tingut en compte que estam en una situació complexa". A més, en un comunicat, han avalat les mesures que ha presentat, que són "per resoldre els problemes de la ciutadania".

stats