La méteo
Societat 02/09/2022

El primer huracà de la temporada podria afectar l'oest d'Europa

La borrasca tropical s'ha gestat molt més al nord del que sol ser habitual gràcies a una temperatura de l'aigua exageradament alta

2 min
Imatge de satèl·lit d'aquest divendres de l'huracà 'Danielle'

BarcelonaEl primer huracà de la temporada s'ha fet esperar molt a l'Atlàntic i ha aparegut en un lloc gens habitual. La pertorbació anomenada Danielle ha adquirit avui la categoria d'huracà, segons ha confirmat el grup de seguiment d'huracans del servei meteorològic dels Estats Units. La pertorbació s'ha anat enfortint durant els últims dies fins a arribar a provocar vents sostinguts de fins a 120 km/h, un fet que permet catalogar la borrasca d'huracà de categoria 1.

La pertorbació tropical ha esdevingut huracà en una posició a tocar dels 38 graus de latitud, és a dir, en una latitud fins i tot superior a la d'una ciutat com Sevilla. És molt poc usual que una borrasca tropical esdevingui huracà en una latitud tan alta, ja que normalment aquest tipus de pertorbacions es formen en àmbits més tropicals.

Una infografia penjada avui per l'investigador americà Tomer Burg permet veure com Danielle és una de les pertorbacions tropicals que ha esdevingut huracà més al nord en els últims 70 anys, tot i que no és la que ha arribat a aquesta categoria més a prop d'Europa.

La pertorbació està aprofitant una situació de temperatura superficial de l'aigua molt més alta del que caldria esperar per a l'època en aquest sector de l'Atlàntic. A mitjans d'agost la temperatura de l'aigua va arribar als 28 graus en zones de l'Atlàntic amb una latitud més al nord que Lisboa, unes dades que no s'havien vist com a mínim en els últims 40 anys.

A partir d'aquí la previsió de la trajectòria futura de l'huracà és poc clara i tot fa pensar que serà lenta. Durant tot el cap de setmana i els primers dies de la setmana que ve es preveu que mantingui una posició bastant estàtica, i seria en tot cas avançada la setmana que ve quan podria començar a moure's amb més rapidesa. Les últimes previsions fan pensar que la trajectòria més probable és cap a l'est, és a dir en direcció a Europa, però encara hi ha incertesa en el pronòstic. El més probable és que Danielle arribi a categoria 2 durant el cap de setmana, moment en el qual portaria vents associats de més de 135 km/h, però de cara a l'inici de la setmana tornaria a baixar a categoria 1.

Un altre aspecte curiós de la temporada actual d'huracans és que fins ara està sent molt poc activa. Danielle és el primer huracà de la temporada a l'Atlàntic i tot just la quarta pertorbació amb prou entitat per ser batejada. Cal anar fins a les temporades 2014 i 2013 per trobar mesos de juliol i agost tan tranquils com aquest.

stats