Societat 16/03/2021

El Govern rebutja el projecte privat de pisos per a joves perquè vulneraria regles urbanístiques

La Conselleria de Medi Ambient es nega a classificar com a urbà quatre terrenys de sòl rústic com demanen els impulsors de la iniciativa

2 min
Cort sanciona a Cursach per desprotegir les cases de Son Cabrer

La Conselleria de Medi Ambient ha rebutjat completament la proposta que va fer un grup d'empreses i entitats privades per construir pisos en sòl rústic i protegit perquè 2.000 joves d'entre 18 i 39 anys accedeixin a un habitatge assequible. "Va en contra dels principis bàsics de la Llei del sòl i de la Llei balear d'urbanisme", expliquen fonts de la Conselleria.

La directora general de Territori i Paisatge, Magdalena Pons, s'ha reunit aquest dimarts amb els representants de la iniciativa i els ha comunicat que no donaran suport al projecte perquè la Conselleria es nega a classificar com a urbà els quatre terrenys de sòl rústic ubicats a Palma, Llucmajor i Calvià. "Es tractaria d'un clar exemple d'urbanisme a la carta, la qual cosa va en contra de la política general de la Conselleria, dels Acords de Bellver i, fins i tot, de les legislacions autonòmica i estatal", segons Medi Ambient.

Les mateixes fonts recorden que la Llei del sòl i la Llei d'urbanisme de les Balears prohibeixen les reserves de dispensació, o sigui, introduir diferències de tractament contràries al principi d'igualtat com "entenem que pretenen els promotors". A més, classificar el sòl suposaria "botar-se" la tramitació per aprovar plants urbanístics i d'avaluació ambiental, segons la Conselleria. A les zones proposades pels promotors per desenvolupar els pisos hi ha Àrees de Potencial Risc d'Inundació (ARPSI) i de la Xarxa Natura 2000. "No sembla que els projectes siguin viables ni tan sols si seguissin la tramitació ordinària de modificació dels plans generals afectats", assenyalen les mateixes fonts consultades.

Cal recordar que el terreny de Calvià, que està ubicat a Cala Vinyes, és sòl rústic amb protecció municipal i en el nou Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) que s'està elaborant serà una Àrea rural d'interès paisatgístic, segons explicaren fonts del Consistori calvianer a l'ARA Balears. Pel que fa als terrenys de Palma, un està devora l'hospital de Son Espases; l'altre, a Son Cabrer, entre la carretera de Valldemossa i la via de cintura, i el tercer està devora l'hospital de Son Llàtzer. Els dos primers estan afectats per l'Àmbit de Protecció Paisatgística de l'entorn de la Real del Consell de Mallorca, segons comentaren fonts de la Regidoria de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma.

En els tres casos, el nou PGOU municipal, que també s'està elaborant, preveu que els tres solars siguin no urbanitzables. "Ara difícilment es podrien construir, però el nou pla ho farà impossible perquè seran considerats rústic protegit", aclariren des del Consistori.

La iniciativa privada es diu Mallorca Habitatge Jove - Projecte social de pisos sostenibles i té el suport de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) i PIMEM. El projecte està impulsat per l'empresari Javier Cabotá i pretén posar a disposició del jovent prop de 1.300 pisos de nova construcció per 99.000 euros a Palma, Calvià i Llucmajor en quatre promocions immobiliàries. Com a requisit per fer-ho, varen reclamar el suport del Govern i els tres ajuntaments, però en cap cas varen dir que els terrenys on es farien eren sòl rústic.

stats