Habitatge
Societat 15/02/2024

El Govern no ha entregat cap habitatge social dels 123 previstos per al darrer trimestre de 2023

El lliurament de claus amb més retard és el d'un edifici de 57 pisos al Molinar, que s'havia de destinar a joves i gent gran

3 min
Edifici de 57 pisos de l'Ibavi en el Molinar que s'haurien d'haver entregat el setembre de 2023.

PalmaLa Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat no ha entregat cap habitatge social dels 123 que havia de lliurar el darrer trimestre de 2023, segons confirmen fonts de l'Executiu. Els pisos que van amb més retard són els 57 que hi ha al carrer de Cuba de la barriada palmesana del Molinar, els quals s'haurien d'haver lliurat el mes de setembre de 2023, segons consta a l'informe que l'Ibavi va fer per al canvi de legislatura, al qual ha tingut accés l'ARA Balears. De fet, des que el Govern de Marga Prohens va iniciar la legislatura, amb Marta Vidal com a consellera d'Habitatge, no se n'ha entregat cap, d'habitatge social. Els darrers lliuraments de claus –d'uns habitatges al carrer de Brotad de Palma– es varen fer el juny de 2023, i el nou Govern va començar a rodar el juliol.

"No s'han arribat a entregar pisos de l'Ibavi aquests mesos de legislatura perquè no hi havia cap promoció en disposició de poder ser entregada. Algunes tenien un retard important o altres problemes abans del canvi de Govern", assenyalen fonts de la Conselleria d'Habitatge, que també expliquen que, en el cas del Molinar, el retard és a causa de "la situació econòmica de l'empresa constructora". Els habitatges que estan més a prop d'entregar-se són "dues promocions a Marratxí, de 22 i 12 habitatges". En aquest cas, "ja se n'ha publicat el llistat de beneficiaris, que està en fase d'al·legacions i en procés per a l'adjudicació definitiva".

Pel que fa a altres promocions amb retard, n'hi ha dues a Palma que no acaben de veure la llum: una d'11 pisos al Coll d'en Rebassa, que s'hauria d'haver entregat l'octubre de 2023; i una altra de sis a la Ribera, la data de lliurament de la qual era novembre de 2023. Altres sis pisos de l'Ibavi a Puigpunyent acumulen retard per "qüestions relacionades amb la llicència urbanística", expliquen fonts de la Conselleria. A Menorca, el Govern preveu acabar nou habitatges a Migjorn el primer trimestre d'enguany. Tant uns com els altres també s'havien d'entregar el mes novembre de 2023.

L'oposició demana explicacions

Per la seva banda, els partits de l'oposició consideren que aquesta situació no és comprensible. La diputada del PSIB Mercedes Garrido qualifica de "preocupant" la política d'habitatge del Govern. "L'únic que hem pogut comprovar fins ara és que, amb males arts, s'han desfet dels 88 habitatges de Metrovacesa que ara podrien estar a disposició dels ciutadans de les Illes Balears", diu. "Tenen una sèrie de promocions que es varen construir la legislatura passada, que s'han acabat, i veim que no les estan entregant als ciutadans", continua Garrido, qui lamenta que el Govern tingui pisos buits "amb el gran problema d'accés a l'habitatge que patim a les Illes". "Això al final no és més que la desídia del Govern quant a l'habitatge públic", continua la diputada socialista.

Garrido també critica que el Decret d'habitatge de l'Executiu "farà que no es torni a construir habitatge públic de promoció privada a les Balears". "No tenim coneixement de la planificació de cap habitatge nou, que no siguin pisos que s'haguessin deixat planificats l'anterior legislatura", afegeix. "El Govern viu de rendes quant a habitatge públic, quant a infraestructures sanitàries i amb projectes com el de l'hostal Terminus", sentencia Garrido.

MÉS per Mallorca ha registrat una bateria de preguntes en el Parlament perquè la Conselleria d'Habitatge detalli les dates d'entrega dels habitatges que van amb retard. "Ens sorprèn que no s'hagi fet cap anunci d'entrega de claus, malgrat l'emergència habitacional que hi ha a les Balears", explica el diputat de MÉS Ferran Rosa, qui recorda que l'actual gerent de l'Ibavi, Roberto Cayuela, que s'ha negat a parlar amb l'ARA Balears, "va vendre un solar d'aquest organisme per fer-hi un hotel [al Baluard del Príncep]" durant la legislatura de José Ramón Bauzá. "Tenim el dubte de si s'estan dilatant els processos o s'està treballant més pel Decret d'habitatge que per entregar aquests pisos que es necessiten", afegeix Rosa.

stats