Política 09/08/2023

L'Ibavi revoca l'acord de l'anterior legislatura per comprar els 88 habitatges de Metrovacesa

La Conselleria d'Habitatge ha enviat un segon expedient a la Fiscalia en relació amb aquesta promoció d'habitatges de luxe ubicats al carrer de Brotard de Palma

3 min
Imatge d'una de les promocions de Metrovacesa al polígon de Llevant.

PalmaEl Consell d'Administració de l'Ibavi ha aprovat, per unanimitat, revocar l'acord per comprar, per tanteig i retracte, un edifici de 88 habitatges de luxe de Metrovacesa per un valor de 25,8 milions d'euros, autoritzada pel Govern sortint una vegada en funcions, segons ha informat la mateixa Conselleria d'Habitatge aquest dimecres. A més, l'Ibavi ha aprovat enviar un segon expedient a la Fiscalia en relació amb aquesta promoció. 

Així, queda sense efecte la resolució de l'anterior president de l'Ibavi, mesura que es "fonamenta en els informes jurídics i tècnics, que conclouen que l'operació no complia amb els criteris de preu establerts pel mateix Ibavi per a aquest tipus d'operacions de tanteig i retracte", argumenta la Conselleria en el comunicat. Tot plegat comporta retrotreure el procediment al moment que va ser dictada la resolució de l'anterior president de l'Ibavi, del 23 de maig –després ratificada en data de 20 de juny.

L'actual presidenta de l'Ibavi i consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ha estat qui ha elevat l'esmentada resolució al Consell d'Administració. Ara, amb aquesta nova documentació l'Ibavi enviarà un altre expedient complementari a la Fiscalia, perquè consideri quins "efectes legals" pot tenir.

Cal recordar que el departament jurídic de l’Ibavi ja va remetre al Ministeri Públic l’expedient administratiu corresponent al procediment d’adquisició a Metrovacesa de l’edifici de 88 habitatges situat al carrer de Brotad, 29 (Palma), en l’exercici del dret de tanteig i retracte en les transmissions d’immobles entre grans tenidors prevista a la Llei de l’habitatge de les Illes Balears.

Segons expliquen, la revocació que ha estat proposada i aprovada té en compte, per una banda, els motius que ja es varen avançar a la roda de premsa en la qual el Govern va anunciar el desistiment de l'operació de compra d'aquesta promoció d'habitatges de luxe i que es desprenien de l'expedient tramès al jutjat. Per altra banda, també es basa que l'acord per a la compra per part del Govern sortint en funcions tampoc no va tenir en compte els criteris aprovats pel mateix Consell d'Administració de l'Ibavi sobre el preu dels habitatges en les operacions de tanteig i retracte.

Suposat incompliment dels criteris de l'Ibavi

Els criteris als quals fa referència per a la selecció d'habitatges en l'exercici del dret de tanteig i retracte són els aprovats mitjançant acord en la sessió d'11 de febrer de 2021 del seu Consell d'Administració. Aquests estableixen, concretament, que "el preu de compra més el cost de la reforma serà igual o inferior al preu de mercat" i que aquest preu "no superarà el preu que tindria aquest habitatge si fos protegit, cosa que implica descartar els habitatges d'algunes zones que tenen un preu/m2 superior al preu/m2 dels HPO".

Ara bé, en el cas de l'operació de compra dels 88 habitatges autoritzada pel Govern sortint, l'actual direcció de l'Ibavi assenyala que "suposava un preu de compra superior al que disposava l'acord del Consell d'Administració de l'Ibavi per a aquest tipus d'operacions". En detall, diuen, hauria implicat un preu de compra de 3.709,88 euros per metre quadrat de superfície útil dels habitatges, una xifra superior als 2.690,14 euros per metre quadrat de preu màxim de venda d'habitatges de protecció pública, com ja advertia l'informe econòmic del 23 de maig, previ a la resolució per a la compra.

Un sobrepreu un 40% superior

Segons els càlculs de la Conselleria, aquesta diferència de preu suposava un sobrepreu d'adquisició de quasi un 40% en relació amb el preu màxim taxat per metre quadrat. D'aquesta manera, tant l'informe de la unitat jurídica de l'Ibavi que proposa la revocació com un altre informe de la unitat tècnica de l'ens, conclouen que aquesta operació no s'ajustava als criteris de preu establerts pel mateix Consell d'Administració de l'Ibavi.

Per tant, una vegada analitzada la documentació de caràcter econòmic i els informes adjunts, el departament jurídic de l'Ibavi ha proposat l'acord de revocació i, en el seu informe, considera que es fa necessari un canvi en el criteri d'apreciació "de la conveniència i oportunitat d'aquesta operació" i que el seu manteniment "no es correspon ni empara amb el respecte a l'interès general que l'ha de justificar". Tal com recull aquesta proposta d'acord, s'ha notificat la resolució i s'ha donat audiència a l'empresa propietària de l'edifici, Metrovacesa, com a part del procediment.

stats