Política 30/01/2024

La Fiscalia arxiva la denúncia del Govern sobre la compra dels pisos de Metrovacesa

La consellera d'Habitatge, Marta Vidal, diu que l'Executiu no va voler acusar ningú

2 min
Imatge d'una de les promocions de Metrovacesa al polígon de Llevant.

PalmaLa Fiscalia de les Balears ha arxivat la denúncia del Govern sobre la compra de 88 pisos de Metrovacesa a Nou Llevant que es va planificar durant la passada legislatura, amb Francina Armengol al capdavant del Govern. Segons ha informat Europa Press, la investigació penal, a càrrec del fiscal Anticorrupció Joan Carrau, es va iniciar una vegada el Govern va proporcionar la documentació d'aquest cas, que Carrau va examinar. El fiscal va considerar que era necessari un escrit del Govern que concretàs les presumptes irregularitats, però la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat, encapçalada per Marta Vidal, no va contestar en cap moment aquest requeriment i, per aquest motiu, la Fiscalia ha arxivat provisionalment les diligències i entén que no hi ha dades suficients per formular una denúncia –el Govern pot presentar igualment una denúncia davant del jutjat. Cal recordar que l'Executiu va enviar la documentació a la Fiscalia sense denúncia ni cap mena de valoració.

Vidal va anunciar que aturava la compra dels pisos de Metrovacesa el juliol. Llavors també va anunciar que enviaria aquest cas a la Fiscalia per possibles irregularitats. "L'expedient és nul de ple dret", va assegurar, a més de subratllar que el Pacte havia tirat endavant la compra amb informes en contra i sense altres informes preceptius. La consellera va explicar que mancaven els informes jurídics de l'Ibavi i la memòria que exigeix la llei per a l'adopció d'acords per part d'un govern en funcions. Segons el Govern, adquirir aquests pisos hauria suposat un perjudici de 10 milions d'euros públics a causa d'un sobrepreu del 40% del preu màxim taxat per metre quadrat. "Es pretenia adquirir l'edifici a 3.709 euros el metre quadrat", va dir Vidal, a més d'especificar que el preu màxim per vendre un habitatge de protecció oficial és de 2.690 euros el metre quadrat.

La consellera ara diu que no volia acusar ningú

Una vegada la Fiscalia ha arxivat l'expedient, Marta Vidal ha assegurat que en cap moment va voler acusar ningú, i no ha fet referència a les acusacions que va fer el dia que anuncià que enviaria la documentació de la compra a la Fiscalia. Segons la consellera, la seva intenció va ser traslladar els dubtes de l'actual Executiu respecte de l'operació. "No hem formulat cap denúncia ni acusació. Davant del dubte, es va transmetre el cas a la Fiscalia i, si no hi troba indicis, ja està. Millor", ha assenyalat Vidal aquest dimarts.

Quant a la petició de dimissió que ha fet el PSIB, Vidal l'ha qualificat d'"absurda" i ha remarcat que en cap moment va haver-hi la intenció de provocar un mal a la reputació del govern del Pacte assenyalant dubtes sobre la legalitat de la compra. "Mai no hem assenyalat ningú", ha sentenciat.

stats