Societat 17/03/2021

El Govern insisteix a defensar el nou sistema de preus del TIB

El conseller de Mobilitat, Josep Marí, ha explicat al Parlament que el bitllet és un 11% inferior respecte dels preus anteriors

2 min
Els nous preus del TIB a Mallorca penalitzen el teletreball

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha assegurat aquest dimecres que els nous preus del TIB són més barats amb l'actual sistema tarifari, que va entrar en vigor l'1 de gener d'enguany. Segons ha defensat Marí en una comissió al Parlament, el preu mitjà ara és un 11% inferior respecte del desembre, quan encara no s'havia aplicat el nou sistema.

El preu mitjà del bus ha baixat un 19% i el del tren, un 4%, ha dit el conseller, qui ha afegit que l'ús de la targeta Intermodal ha passat d'un 70% abans del canvi a un 84,5% ara. "Això explica la baixada del preu mitjà per viatge", ha apuntat. Marí també ha comentat que l'ús del bitllet senzill que es paga al bus ha passat de representar un 29% de les compres a un 13%.

En el bus s'ha passat d'emprar la targeta Intermodal en un 68% dels casos abans d'entrar en vigor la mesura a un 87,9%, mentre que en el tren ha augmentat d'un 71% a un 81%. "Són dades que demostren que pot anar", ha dit Marí referint-se al nou sistema de preus del TIB, però ha reconegut que hi pot haver casos en què l'usuari no en surti beneficiat i per això hi ha gent que protesta.

"Estic disposat a parlar; venc d'un món municipal molt proper a la gent i no m'agradaria canviar", ha assegurat el conseller, que va ser batle de Sant Josep a Eivissa. A més, ha dit que "estam oberts a revisar les tarifes, però demanam un temps d'aplicació per veure'n els avantatges". També ha comentat que aviat es reuniran amb l'Associació d'usuaris del Tren de Mallorca, que aquest dimecres ha demanat una reunió amb el conseller de Mobilitat per tractar aquest tema.

Un sistema que penalitza el teletreball

Els nous preus del TIB a Mallorca estableixen un preu base que es va reduint en funció dels viatges que es facin –es premien amb punts–. Però aquest sistema només s’aplica als titulars de la targeta Intermodal i els usuaris que no en tinguin sempre han de pagar el mateix. A més, els preus reduïts desapareixen en acabar cada mes i, al següent, tornen al màxim. Cal recordar que amb l’antiga tarifa es podien comprar abonaments de 20 (T20) i 40 (T40) viatges a preus rebaixats. Ara, el nou sistema no iguala en molts de casos els antics preus dels abonaments, i això ha provocat nombroses queixes dels usuaris del transport públic, com ja va informar l'ARA Balears. Si la tarifa actual s’abarateix depenent del nombre de viatges, aquest sistema perjudica especialment els treballadors que fan feina des de casa i els que tenen vacances o estan malalts i no es desplacen tant durant el mateix mes.

stats