Societat 17/03/2021

L'Associació d'usuaris del tren reclama al Govern que redueixi el preu dels bitllets

L'entitat ha demanat una reunió amb el conseller de Mobilitat

ARA Balears
2 min
Un tren del SFM en una imatge d'arxiu

L'Associació d'usuaris del tren de Mallorca ha reclamat aquest dimecres al Govern que redueixi el preu dels bitllets per "incentivar l'ús d'aquest transport públic", segons ha explicat en un comunicat. L'entitat continua criticant que el nou sistema tarifari posat en marxa per la Conselleria de Mobilitat el 1r de gener ha suposat un encariment del preu dels bitllets. Per això han plantejat deu demandes i han demanat reunir-se amb el conseller Josep Marí Ribas.

L'entitat demana que s'augmenti la capacitat, les freqüències i l'eficiència del transport ferroviari per potenciar que els usuaris de cotxes l'utilitzin més amb l'objectiu d'evitar que milers de conductors que viuen als pobles vagin a Palma en vehicle privat. Per fer-ho possible, consideren necessari abaratir "significativament" el preu del bitllet senzill i que es pugui fer transbord gratuïtament durant una hora.

L'associació també reclama rebaixar el preu de tots els perfils de la targeta moneder, que s'allargui el termini de caducitat dels punts de bonificació a un any i que s'adapti al primer dia de la validació. Entre les propostes que fan a la Conselleria també demanen suprimir la penalització de 50 cèntims per no haver fet les dues validacions d'entrada i sortida al tren. A més, volen que es creïn abonaments de 10 i 20 viatges sense data de caducitat i que es puguin utilitzar al conjunt de les Balears.

En el comunicat també reclamen que la targeta Intermodal del TIB es pugui renovar gratuïtament en cas de pèrdua o deteriorament, perquè ara cal pagar. Ampliar l'edat de la gratuïtat de la targeta per a infants als 16 anys –l'edat mínima per poder treballar i obtenir un sou– és una altra petició que fan. Finalment, l'associació veu necessari premiar progressivament amb una bonificació la fidelitat dels usuaris del tren i el bus públics per cada 100 viatges que fan cada any.

Un sistema que penalitza el teletreball

Els nous preus del TIB a Mallorca estableixen un preu base que es va reduint en funció dels viatges que es facin –es premien amb punts–. Però aquest sistema només s’aplica als titulars de la targeta Intermodal i els usuaris que no en tinguin sempre han de pagar el mateix. A més, els preus reduïts desapareixen en acabar cada mes i al següent, tornen al màxim. Cal recordar que amb l’antiga tarifa es podien comprar abonaments de 20 (T20) i 40 (T40) viatges a preus rebaixats. Ara, el nou sistema no iguala en molts de casos els antics preus dels abonaments, i això ha provocat nombroses queixes dels usuaris del transport públic com ja va informar l'ARA Balears . Si la tarifa actual s’abarateix depenent del nombre de viatges, aquest sistema perjudica especialment els treballadors que fan feina des de casa i els que tenen vacances o estan malalts i no es desplacen tant durant el mateix mes.

stats