Societat 08/06/2020

El govern espanyol autoritza el pla pilot de les Balears perquè venguin turistes a partir del 15 de juny

Espanya obrirà per complet les fronteres als viatgers estrangers a partir de l'1 de juliol

Maria Llull
3 min
Les Illes Balears començaran a rebre els primers turistes a partir del 15 de juny

PalmaEl govern espanyol ha donat llum verda al pla pilot per dur turistes estrangers a les Balears a partir del 15 de juny, segons han confirmat a l'ARA Balears fonts de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. D'aquesta manera, els primers viatgers arribaran a les Illes quinze dies abans que Madrid obri per complet les fronteres. Malgrat que el Consolat n'esperava una resposta divendres, no ha estat fins aquest dilluns que s'ha rebut el vistiplau de la Moncloa. Així, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Turisme, Iago Negueruela, donaran els detalls del pla aquest dimarts.

El pla preveu dur uns 3.000 turistes internacionals –no es descarten que puguin ser més i arribar als 5.000–, segons va assenyalar Armengol el 31 de maig en roda de premsa. Aquesta prova va rebre des de ben aviat el suport de ministeris com el de Turisme, Treball, Exteriors i Transport, però els dubtes del Ministeri de Sanitat han endarrerit la resposta definitiva del govern de Pedro Sánchez fins a aquest dilluns.

El pla pilot va ser una iniciativa de la patronal hotelera. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i CAEB ho anaven reclamant des de mitjan maig. Armengol assegurà diumenge que la resposta de Madrid era imminent i que la data del sus de l'arribada de turistes seria precisament el 15 de juny. És a dir, que les empreses implicades en la prova tenen menys d'una setmana per vendre els paquets turístics. Des del Govern no hi ha preocupació perquè aquestes places es venguin i es considera que, amb una xifra tan petita de turistes, el més probable és que s'esgotin aviat.

Els turistes que arribin amb el pla pilot no hauran de passar els 14 dies de quarantena. S'establirà un corredor segur amb la cooperació dels touroperadors i s'aprofitarà la presència de viatgers a petita escala per avaluar tant les infraestructures com les mesures de seguretat. Com la mateixa Armengol va explicar, aquests viatgers "tindran els mateixos drets que qualsevol ciutadà", com "anar a les terrasses o a la platja".

Cal recordar que ja fa setmanes que el Govern es reuneix amb touroperadors alemanys, com TUI, per treballar de manera conjunta la recuperació dels fluxos turístics entre Alemanya i les Balears. De fet, TUI va acordar amb l'Executiu que les Illes serien la primera destinació turística a l'Estat on reprendria les operacions. D'altra banda, Armengol i Negueruela varen mantenir una trobada el 2 de juny amb l'ambaixador d'Alemanya, Wolfang Dold, per analitzar tant les claus de la reactivació del turisme i l'establiment de corredors segurs com les mesures necessàries per garantir la seguretat dels visitants, els residents i els treballadors.

Valoració positiva de la patronal

Precisament la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) ha celebrat aquesta autorització. La presidenta de la patronal, Carmen Planas, ha assegurat en un comunicat que la proposta que van fer l'11 de maig ha acabat "amb èxit". "Ja teníem el suport el Govern balear i dels sindicats" perquè l'executiu espanyol autoritzàs aquesta mesura.

Planas ha destacat que "amb aquesta 'experiència pilot' plantejam habilitar un nombre delimitat de vols perquè els turistes que ho desitgin, amb el corresponent control sanitari en origen, puguin gaudir de venir a les Balears en condicions de seguretat". La presidenta del CAEB ha dit que "és urgent accelerar la recuperació del turisme a les Balears" i poder aconseguir l'objectiu d'obrir els aeroports de les Illes "de manera generalitzada i amb les garanties sanitàries necessàries".

La presidenta de la FEHM, Maria Frontera, ha acollit de manera "positiva" la notícia de la llum verda per part del govern espanyol al pla pilot de les Balears. "El Ministeri de Sanitat ha donat el vistiplau a la seva aprovació i ara acabarem de formalitzar els petits detalls que manquen per comercialitzar aquests paquets mitjançant touroperadors", ha comentat Frontera. "És molt important consolidar la imatge de destinació segura i la reputació de les Illes, tan important en aquests moments amb la crisi que tenim", ha afegit.

Per part seva, el president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH), Gabriel Llobera, també ha valorat positivament l'autorització per "fer la prova pilot i el corredor segur entre Alemanya i les Balears". "Posarem a prova tots els protocols per garantir la salut dels nostres clients i treballadors", ha apuntat.

Tant FEHM com ACH han lamentat que l'autorització hagi arribat "molt més tard del que es pretenia inicialment, però ambdues patronals s'han mostrat satisfetes en un comunicat perquè es podrà demostrar que "estam preparats per cuidar dels turistes".

stats