Societat 09/06/2020

Les Illes podran rebre gairebé 11.000 turistes a partir de la setmana que ve

El pla pilot de turisme del Govern permet també l'arribada d'alemanys amb segona residència a les Balears

Alba Tarragó
3 min
El govern espanyol va aprovar aquest dilluns el pla pilot de turisme de les Illes Balears

PalmaEl pla pilot de turisme de les Balears permetrà l'arribada de fins a 10.900 alemanys entre el proper dilluns 15 de juny i el 29 de juny, que es repartiran entre totes les Illes. Així ho ha explicat la presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, aquest dimarts en una roda de premsa acompanyada pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

Armengol i Negueruela han exposat els detalls del projecte autonòmic que va rebre aquest dilluns el vistiplau del govern espanyol, gairebé una setmana després que l'Executiu de les Illes entregàs el document final i una setmana abans de la seva posada en marxa. Segons ha detallat el conseller, "els primers 1.000 turistes ja estan garantits per als dies 15 i 17 de juny a través de touroperadors". La majoria d'aquestes reserves, però, corresponen a algunes que es varen haver de cancel·lar a causa de la crisi del coronavirus.

La xifra total de turistes que podran arribar en 14 dies a l'Arxipèlag, 10.900, és substancialment diferent de la que va preveure inicialment la presidenta del Govern, que calculava que serien uns 5.000. En aquest sentit, Negueruela ha indicat que en cap moment van donar "una xifra tancada". El que es va cercar, afirma, "és un percentatge respecte de l'any anterior", el qual es va decidir que fos "inferior a l'1%". Concretament, la xifra total d'alemanys que podran arribar representa "un 0,91% dels turistes que varen arribar a les Balears durant la segona quinzena de juny el 2019", ha puntualitzat el conseller.

Una estada de cinc nits

Una altra de les novetats del pla que no s’havien anunciat encara és que dins el paquet de gairebé 11.000 persones s’hi podran incloure també els alemanys que tinguin a les Illes la una segona residència. El pla pilot obliga a passar un mínim de cinc nits tant en aquests domicilis com als allotjaments turístics a les persones que decideixin formar part del projecte i que vinguin de vacances a les Balears en aquestes dates. En qualsevol cas, ha assegurat Armengol, totes “estaran absolutament controlats pel Govern balear”.

Gràcies a les similituds en les dades epidemiològiques de la Comunitat Autònoma i Alemanya, les Illes seran el primer territori espanyol a obrir-se al turisme internacional després de la crisi del coronavirus. Com a conseqüència i per tal de posar a prova el pla, els visitants alemanys que hi arribin a partir de la setmana que ve no hauran de passar la quarantena de 14 dies que encara serà obligatòria a la resta d'Espanya.

Tant la presidenta com el conseller han explicat que Balears ha desenvolupat el pla pilot d'acord amb les directrius europees, que determinen que aquesta mena de proves s'han de fer per mitjà de corredors segurs entre destinacions amb unes condicions epidemiològiques similars. Armengol ha posat com a exemple la dada de casos de coronavirus acumulats els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants, que a Alemanya és de 6,8 i a les Illes, de 5. Així mateix, el creixement de casos diaris a Alemanya és d'un 0,12% i a l'Arxipèlag, d'un 0,09%.

Sense proves en origen

Pel que fa al procediment per viatjar amb motiu del pla pilot, ambdós membres del Govern han subratllat que l’Executiu no és l’encarregat de gestionar aquestes reserves, sinó que els turistes les han de fer de manera habitual o bé a través de touroperadors o bé per mitjà de les línies regulars que viatgen des d’Alemanya. Les administracions públiques, per la seva banda, s’encarregaran de fer un seguiment d’aquestes arribades amb les dades dels vols i de garantir les mesures de seguretat sanitàries en origen i a la destinació.

Tot i que els viatgers no hauran de passar per cap prova o test de coronavirus abans del seu embarcament, el que sí que hauran de fer serà omplir un qüestionari dins l'avió –pactat amb el Ministeri de Sanitat– per determinar si la persona pot tenir símptomes, i sotmetre's a un control de temperatura corporal en arribar a qualsevol de les Illes. Si algun d'aquests procediments indica que el passatger pot estar contagiat, se li farà una prova PCR i, en cas que doni positiu, haurà d'aïllar-se. Si no, podrà iniciar les seves vacances.

A partir d'aquí, qualsevol persona que entri a les Illes haurà de contactar amb les autoritats sanitàries si pateix algun símptoma compatible amb la malaltia. A més, davant la possibilitat que donin positiu en covid-19, es posarà en marxa el protocol de rastreig de contactes directes per fer una prova PCR als possibles afectats i aïllar els que donin positiu. A banda d'això, les persones que aterrin a l'Arxipèlag rebran un missatge al mòbil amb les mesures de seguretat i higiene i trobaran a la seva disposició fullets informatius amb aquesta mateixa informació, que també estarà present als establiments turístics.

stats