Societat 11/11/2020

El Govern allarga el confinament a Manacor dues setmanes més i hi avança el toc de queda a les 22 h

L’Ajuntament podrà autoritzar els bars i restaurants a usar més espai a la via pública

Ara Balears
2 min
Un control de la Policia Local en un dels accessos al nucli de Manacor.

PalmaEl Govern balear ha decidit prorrogar fins al 26 de novembre el confinament perimetral del nucli urbà de Manacor, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat. A més a més, s'avança la restricció de la mobilitat nocturna a les 22 h a la zona. A la resta de l'illa el toc de queda segueix establert a partir de mitjanit. D'altra banda, la Conselleria de Salut ha dictat una resolució perquè l'Ajuntament pugui autoritzar els establiments a usar més espai a la via pública.

El nucli de Manacor tenia, a dia 28 d'octubre, una incidència acumulada a 14 dies de 662 casos per 100.000 habitants, més del doble que l'índex global de les Illes. La taxa de positivitat era d'un 17,5%, molt enfora del 7,8% de positius en PCR a sospitosos en què es manté l'Arxipèlag, segons el darrer informe d'Epidemiologia. En les darreres setmanes, les xifres han millorat lleugerament, però les darreres dades –del 9 de novembre– mostren que la incidència encara és de 572 contagis. La taxa de positivitat sí que ha millorat notablement i ha passat a ser d'un 5%.

Pel que fa a les normes per a bars i restaurants, continua estant prohibit l'ús de la barra i dels espais interiors, i la limitació al 50% de la capacitat dels espais exteriors. Ara bé, la Conselleria ha dictat una resolució perquè l'Ajuntament pugui autoritzar els bars i restaurants a ocupar més espai a la via pública, sempre que no interrompi el trànsit rodat. Així, es podrà usar lloc destinat al trànsit rodat o estacionament que estigui immediatament adjacent a les terrasses o la façana dels locals.

Aquest dimecres mateix, l'Ajuntament de Manacor ha demanat a la Conselleria de Salut que "reconsideri" les mesures que estan establertes a la zona per contenir els contagis de coronavirus, segons ha explicat en un comunicat. El Consistori ha deixat clar que no qüestiona la decisió que han pres les autoritats sanitàries, però demana que les mesures que es prenguin "siguin efectives i es puguin fer complir". Explica que l'elevat nombre de vies d'accés a la ciutat de Manacor "dificulta tècnicament" el confinament perimetral del nucli i fa que sigui una opció poc efectiva i poc viable.

En aquest sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat en la compareixença d'aquest dimecres que la Conselleria d'Administracions Públiques està treballant amb els ajuntaments d'altres municipis de Mallorca per veure si alguns poden cedir agents de la Policia Local perquè donin suport al dispositiu de Manacor.

Cribratge: 68 persones positives

La Conselleria ha informat dels resultats del cribratge poblacional que s'ha fet a la zona i en què han participat 2.069 persones. D'aquestes, un 3,26% (68 ciutadans) han donat positiu. Segons Salut, en aquesta primera fase del cribratge hi ha passat un 14,9% de la població diana, que són persones d'entre 15 i 45 anys del nucli urbà de Manacor.

stats