Societat 29/06/2020

El GOB proposa enfocar el Decret llei de mesures urgents cap al decreixement turístic

El grup ecologista ha presentat aquest dilluns un paquet de peticions, que inclouen reduir un 50% les places hoteleres en els casos dels establiments obsolets que necessitin reforma

A. T.
2 min
Som illes de rècord al món en nombre de places hoteleres i de turistes per habitant i per km2. / I. BUJ

PalmaEl GOB ha presentat aquest dilluns al Parlament balear un paquet de propostes de derogació, modificació i incorporació al decret llei del Govern de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa, el qual es troba en tràmit de participació pública. Aquestes aportacions, indica la membre de l'ONG ecologista Margalida Ramis, estan pensades perquè els partits parlamentaris facin les esmenes pertinents al text inicial.

La majoria de propostes plantegen un "decreixement" del turisme, ha explicat Ramis en declaracions a l'ARA Balears. Per exemple, en referència a la possibilitat que presenta el decret llei d'ampliar un 15% la superfície dels hotels sense llicència, el GOB reclama que "les intervencions estiguin adaptades als nous reptes". D'aquesta manera, si cal fer una remodelació, demanen que faci alhora "una rebaixa de l'ocupació de les places i es disminueixi un 25% el consum d'aigua i energia", indica la membre del GOB.

En aquest sentit, Ramis aclareix que la majoria d'hotels que necessiten intervenció "no requereixen ampliar volum, sinó reduir-lo i plantejar el decreixement de capacitat d'allotjament". Només així, afegeix, es pot anar cap a una economia "que no pengi tant del turisme" i que faci front als "reptes climàtics i de futur".

El binomi turisme-construcció

Juntament amb això, Ramis assenyala que "les qüestions vinculades a l'agilització administrativa suposen una pèrdua de drets mediambientals i de participació ciutadana". Des d'un principi, recorda, el GOB va ser "molt crític amb les propostes que tornaven a pivotar sobre el sector de la construcció i del turisme", amb les quals s'espera que "la inversió privada reactivi els llocs de feina".

En el document presentat aquest matí al parlament, l'entitat apunta que el decret llei "incorpora alguns errors estratègics en termes d'avançar cap a un model més sostenible per a les Illes Balears" i "reincideix en el binomi turisme-construcció". A més, adverteixen que "contradiu la Declaració d'Emergència Climàtica que el mateix Consell de Govern va aprovar el 8 de novembre de 2019".

Per aquest motiu, el GOB demana també que la reorientació dels fons de l'impost turístic cap a despeses per fer front a la crisi del coronavirus no afecti les iniciatives dedicades a la conservació ambiental o a l'increment de la sostenibilitat ambiental. "Aquest és el principal objectiu de l'impost", indiquen en un comunicat.

Habitatges de protecció oficial en zones turístiques

L'ONG ha mostrat, així mateix, el seu rebuig cap a la mesura inclosa en el decret que pretén transformar els hotels obsolets de les zones turístiques madures –l'Arenal i Calvià– en habitatges de protecció oficial. Aquesta política, opinen els ecologistes, "es tradueix després en greus problemes de gestió i convivència".

El document del GOB, que inclou deu esmenes de supressió del decret llei, sis de modificació i deu d'addició, pretén ser una guia per al debat parlamentari entorn del text original. L'objectiu final és que "la pressió d'alguns grups econòmics en un moment de recessió provocada per l'epidèmia" no faci "perdre de vista l'interès de l'Arxipèlag per anar modernitzant i reduint l'oferta turística que queda obsoleta i per apostar per una diversificació efectiva de l'economia", segons manifesten en un comunicat.

stats