Societat 13/05/2020

Hotelers, patronals i sindicats, satisfets amb el decret llei per impulsar l'economia

Consideren que és un instrument "necessari" per pal·liar la situació que ha provocat la crisi sanitària

Catalina Riera
2 min
Els hotels podran augmentar la seva superfície fins a un 15%

PalmaEl Decret llei de mesures urgents i extraordinàries que ha presentat aquest dimecres el Govern balear per tal d'impulsar l'economia de l'Arxipèlag ha provocat una allau de reaccions positives entre els agents econòmics de les illes, ja que, segons la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, l'impacte serà de 3.519 milions d'euros i es preveuen mobilitzar uns 31.000 llocs de feina.

Els hotelers valoren de manera "positiva" les mesures presentades en el decret, ja que "és un instrument necessari per reactivar l'economia balear", que ara mateix està "molt afectada per la pandèmia", ha destacat el president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH), Gabriel Llobera. Per això, ara es necessiten "accions ràpides i de gestió fàcil", ha afegit la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera. Si bé és cert que enguany "el sector turístic té davant un futur complicat, és molt bona notícia que es pugui disposar d'instruments normatius ja habilitats i que aquelles empreses que estiguin en condicions d'aprofitar-los ho puguin fer", ha destacat Frontera.

Les patronals CAEB i Pimem també donen suport al decret presentat pel Govern. La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, considera que "afavoreix la inversió", un fet "imprescindible per a la reactivació econòmica de l'Arxipèlag", que s'ha vist "molt afectat per la crisi sanitària". Pel que fa a l'agilització dels tràmits burocràtics, el membre del comitè executiu de Pimem assegura que aquesta mesura "proporcionarà una major flexibilitat a les empreses", ja que "abans" per obtenir una llicència "s'havien d'esperar uns 18 mesos i amb aquesta iniciativa no tornarà a passar", explica. A més, "afavorirà de manera immediata sectors econòmics com la construcció, la reforma d'edificis i les energies renovables, uns sectors molt reivindicatius en els darrers anys a causa de les llargues esperes a l'hora d'obtenir una llicència", afegeix el president de Pimem, Jordi Mora.

El fet que el Govern pretengui mobilitzar uns 31.000 llocs de feina també ha provocat reaccions positives en els sindicats. De de la Unió General de Treballadors (UGT) de les Balears l'han qualificat de mesura "urgent i necessària", ja que ajudarà a "pal·liar l'impacte econòmic". En aquest sentit, adverteixen que amb la paralització de l'activitat "s'han d'impulsar iniciatives encaminades a la creació de llocs de feina, que no estiguin estrictament lligades amb el sector turístic i que permetin evitar el col·lapse econòmic de les famílies".

"Ja són moltes les persones que comencen a estar en risc de màxima exclusió i, si no actuam amb rapidesa, contundència i explorant totes les possibilitats de creació d'activitat econòmica i de llocs de feina, podrem arribar a una tardor socialment insostenible i no ho podem consentir", ha destacat el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) de les Balears, José Luis García.

stats