GOB
Societat 30/05/2024

El GOB sobre el Decret de simplificació del Govern: "És una veda oberta a la destrucció del territori"

L'entitat no descarta impugnar la llei davant el Tribunal Constitucional

ARA Balears
2 min
EL GOB envesteix contra el decret-llei del Partit Popular

PalmaEl GOB ha considerat aquest dimecres que el Decret de simplificació i racionalització administratives, que suposa una "desregulació que aboca a l'abisme", motiu pel qual estan estudiant "totes les vies" per exigir la seva suspensió cautelar i impugnar-lo, si cal, al Tribunal Constitucional. En un comunicat, l'entitat ecologista ha detallat que el text modifica més de 50 normes que provoquen "greus conseqüències pel que fa a les garanties de protecció dels recursos naturals i del sòl", que afecta també al marc normatiu.

"A més, no justifica en absolut la urgència, més enllà d'evitar el debat social i polític d'un canvi sense precedents en la regulació del marc normatiu", ha afegit el GOB. Pel que fa a la modificació d'algunes normes, han incidit en les conseqüències sobre la realitat territorial i ambiental de les Balears, generant una "total indefensió" relativa als principis de protecció, "deixant sense coherència" tota la ordenació territorial, urbanística i sectorial".

"És una veda oberta a la inversió i devastació del territori i dels recursos sense impediments i sense precedents, especialment greu en un context de crisi ecosocial", han sentenciat des de l'entitat. També han censurat que aquest "despropòsit desregulador" es faci a través d'un mecanisme "tan antidemocràtic com un decret llei", avisant que aquest serà un dels principals motius de l'anàlisi d'accions legals per part del GOB.

Sobre les afectacions que el decret té en sòl rústic, el grup ha assenyalat que no sols permet la legalització d'edificacions, sinó també l'habitatge en Àrees de Prevenció de Riscos o augmenta l'edificabilitat en sòl rústic, de manera que es poden construir edificacions de grans dimensions. De la mateixa manera, han censurat l'eliminació de la comissió de Medi Ambient que comporta l'aprovació del decret i la modificació de la Llei de Benestar de les Generacions Presents i Futures.

Sobre l'afectació del decret a l'anterior llei mencionada, el GOB ha criticat que s'eliminen els supòsits d'aplicació d'avaluació de l'impacte sobre les generacions futures; la vinculació als principis i objectius de la llei; l'elaboració de l'informe i avaluació d'aquest, i les principals funcions de la comissió pel que fa a avaluació. Amb tot, han apuntat que no descarten impugnar la norma al Tribunal Constitucional.

stats