Medi Ambient

Glaçons amb insectes i gelats de fruita: així combat el Zoo la calor dels animals

S'activa el protocol d'altes temperatures per garantir el benestar dels animals

4 min

Barcelona"Refrescar-los, però també entretenir-los i que s'ho passin bé". Aquest és l'objectiu de les mesures extraordinàries que ha adoptat el Zoo de Barcelona per ajudar els animals a suportar les altes temperatures. Segons explica el cap de conservació del Zoo de Barcelona, Jordi Hernández, "són accions que no tenen per què ser molt vistoses, però que es fan diàriament i que ajuden la fauna a pal·liar els efectes de la calor". Un exemple d'aquestes mesures extraordinàries que s'acostumen a iniciar a finals del mes de maig i s'allarguen fins a mitjans de setembre són petits canvis en l'alimentació dels animals: en el cas dels ximpanzés, s'introdueix a la seva dieta una sèrie de gelats que es fan amb sucs de fruita, però no és tot triturat sinó que es deixen alguns trossos de fruita o verdura. "Els ho donem al pati exterior i així s'entretenen trobant els petits trossos de fruita i de menjar mentre es refresquen", descriu Hernández. 

Un ximpanzé del Zoo amb un gelat
Una mangosta jugant amb un glaçó
Un glaçó amb cucs per alimentar les mangostes del Zoo

Una altra espècie que rep un menjar una mica diferent són les mangostes, uns mamífers petits i carnívors d'entre 20 i 50 centímetres que s'alimenten d'insectes i, en el cas de les més grans, fins i tot de petits rosegadors. Per refrescar-los els donen glaçons perquè juguin i els llepin, amb l'incentiu que a dins hi ha dos petits cucs. A més, si escau, el cuidador entra dintre el seu hàbitat i amb una mànega ruixa els animals i també la sorra que hi ha a terra perquè juguin amb el fang i l'aigua per ajudar a rebaixar la sensació de calor. Encara pel que fa a l'alimentació, els cuidadors també donen blocs de gel amb fruita a les girafes, gelats de brou a altres primats i granissats de cucs als suricates.

Més enllà d'aquestes petites variacions en el menú diari dels animals, també es realitzen alguns canvis de funcionament. Per aprofitar al màxim els espais sense sol i on hi ha corrents d'aire, durant els mesos de calor es garanteix que els animals puguin accedir sempre que ho vulguin als aixoplucs o les zones interiors de les seves instal·lacions. Una mesura, però, que fa que els visitants tinguin més dificultats per veure els animals, ja que durant el dia opten per refugiar-se en llocs més frescos i es mouen menys per l'espai que tenen habilitat.

Mangostes jugant amb glaçons al Zoo de Barcelona

Garantir la hidratació

Un dels aspectes que més preocupen davant dels episodis d'altes temperatures que es viuen durant els mesos d'estiu és la deshidratació que pot provocar la calor en moltes espècies. Per evitar aquestes situacions es remullen freqüentment els espais, s'incrementa la renovació dels abeuradors i els cuidadors fan dinàmiques per incentivar els animals a nedar o remullar-se als espais d'aigua que tenen. Un exemple el trobem en les tres elefantes del Zoo, la Yoyo, la Susi i la Bully. Totes tenen més de 40 anys; per tant, ja no poden fer una activitat física gaire intensa. Tot i això, els cuidadors amb qui estableixen un vincle molt estret les van a buscar i les guien fins als petits fangars que els treballadors creen artificialment de cara a l'estiu amb un substrat especial. Un cop allà, les elefantes es poden remullar amb una mànega que s'encén diversos cops al dia i també poden enfangar-se, una tècnica que fan servir per protegir-se del sol. El cap de conservació del Zoo explica que, en el cas de les elefantes, els estímuls per dirigir-se a aquests espais no són el menjar, sinó el comportament del mateix cuidador. "Per a elles és un moment de joc amb la persona amb qui han creat una confiança, no mitjançant el menjar, sinó veient que és la persona que els cuida, que els hi fa el llit i que parla amb elles cada dia", assegura Hernández.

Un elefant jugant amb aigua al Zoo de Barcelona

Els professionals del Zoo també fan servir mànegues d'aigua per refrescar les instal·lacions dels bisons i els búfals i altres animals com el rinoceront o el facoquer també fan servir el fang per protegir-se de les altes temperatures. En alguns casos en què els animals no són tan sociables i prefereixen estar menys en contacte amb els humans, es refresca el seu espai amb aspersors. És el cas del panda vermell, que en els últims mesos ha estat més cotitzat pels visitants arran de la pel·lícula infantil Red. Pel que fa als felins i als óssos, a part de tenir petites basses on poder banyar-se, també s'instal·len ventiladors per afavorir la climatització.

Tenint en compte que l'aigua és un dels mètodes que es fan servir per refrescar els animals, al Zoo s'han posat en marxa diverses mesures davant la situació de sequera que viu Catalunya. Entre les mesures que s'han pres hi ha les restriccions de rec de gespes i prats, el tancament de les fonts ornamentals i l'ús d'un sistema de control de consums que permet monitoritzar la despesa d’aigua en temps real. Amb totes aquestes accions, s'està aconseguint un estalvi diari de 200 metres cúbics d’aigua.

stats