Societat 13/07/2021

Garrido, sobre el confinament dels estudiants del macrobrot: "Ho tornaríem a fer"

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha defensat que l'aïllament decretat pel Govern va ser "proporcionat"

3 min
Mercedes Garrido aquest dimarts a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament balear.

Palma"Ho tornaríem a fer". La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, no té cap dubte que el Govern va actuar amb "proporcionalitat" a l'hora de decretar el confinament obligatori dels joves relacionats amb el macrobrot dels viatges d'estudis. Així ho ha defensat aquest dimarts durant la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals i Generals del Parlament balear.

A l'inici de la seva intervenció, Garrido ha puntualitzat que "cap institut va organitzar cap viatge d'estudis" i que, de fet, les autoritats sanitàries de totes les comunitats autònomes varen desaconsellar fer-los". No obstant això, agències com Tu Fin de Curso varen incomplir la recomanació i, a conseqüència d'aquests viatges i les activitats de risc que se'n derivaren, es va assolir "el 40% de positivitat" entre els seus participants.

Sobre la resolució del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma de dia 30 de juny, la consellera ha recordat que el Govern la respecta i acata, però que no la comparteix, i que per això hi ha recorregut en contra. "Les mesures de cribratge i aïllament eren les més proporcionades atesa la magnitud del brot al qual ens enfrontàvem", ha repetit en diverses ocasions la consellera, i ha assegurat que "la pujada exponencial" dels casos positius en aquest grup ha donat la raó al Govern.

Quant a la informació que havia demanat la jutgessa al Govern per demostrar els contactes que havien tingut els joves contagiats, la consellera ha explicat que varen remetre "tot el que es demanava i més". Ara bé, Garrido ha mantingut que se sol·licitava "una prova impossible de fer, ni per aquest Govern ni per cap altre", que era dir amb qui havia estat cada un dels joves. "Hi va haver molta mescla, no podies posar la parella de cadascú. Per això, la ponència del CAES va decidir que tot el grup havia de ser contacte estret", ha reiterat.

Emparats per Sanitat

Garrido també ha assenyalat que la ponència d'alertes es va reunir amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes el 25 de juny i varen decidir "considerar contactes estrets totes les persones que formaven part dels grups identificats com a viatges d'estudis a Mallorca". D'acord amb això, la directora general de Salut Pública va emetre una resolució dia 27 de juny, que també complia amb les indicacions del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES).

"Es consideren contacte estret perquè han participat en diverses activitats de risc: botellades, festes a vaixells, discoteques il·legals al soterrani d'un hotel, concerts... I dins aquest grup hi havia algun positiu", ha detallat la titular de Presidència. Això és "el que decideixen el CAES i la ponència de Sanitat, els mateixos òrgans que a l'inici de la pandèmia varen decidir l'estratègia de lluita i prevenció contra la covid-19, i és el que la directora de Salut Pública aplica", ha afegit.

Salut pública versus lliure deambulació

També ha exposat que la mesura que havia de prendre el Govern suposava "confrontar dos drets fonamentals: el dret de salut pública –que implica el dret a la vida– i el dret de lliure deambulació". En aquest cas, "s'ha de saber quin preval per damunt de l'altre, fent un judici de proporcionalitat, idoneïtat i necessitat", fet que Garrido considera que la resolució de Salut Pública va fer correctament. A més, ha insistit que el "Tribunal Suprem va dir que es podien limitar els drets sense haver d'estar emparats per un estat d'alarma i es poden restringir sempre que es faci un judici de proporcionalitat".

En aquest sentit, la consellera ha lamentat el comportament dels joves que varen estar confinats a l'hotel Palma Bellver, on se'ls va veure "fent balconing". Segons l'informe de danys de l'hotel, "s'han hagut de repintar dues habitacions completament perquè tenien parets plenes de menjar, s'han pintat 22 terrasses i s'han substituït miralls, taules i mampares de bany", ha afirmat la membre del Govern.

Manca d'"autocrítica"

Pel que fa a les intervencions dels membres dels altres partits, el més critic ha estat el diputat d'El Pi Josep Melià, qui ha protagonitzat moments d'enfrontament amb la consellera. Melià ha retret al Govern la manca d'"autocrítica", atès que la seva responsabilitat era fonamentar millor la mesura sol·licitada al jutjat.

Per la seva banda, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha demanat "humilitat" al Govern per admetre que "haurien d'haver concretat millor" la resolució de Salut. Segons Lafuente, varen fer "un nyap" i varen presentar "malament" la documentació al jutjat. "Els jutjats prenen les decisions segons les proves que presenten, no a les declaracions en el Parlament", ha advertit.

En una línia similar, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat si l'Executiu balear assumirà cap responsabilitat si el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears no estima el recurs. Guasp també ha lamentat que el govern estatal hagi deixat les comunitats autònomes "completament desemparades" en deixar en les seves mans el control de la pandèmia sense donar instruments especials després del final de l'estat d'alarma.

stats