Societat 30/11/2022

El fiscal del cas Cursach, emocionat al final del judici: "Els acusats han patit la injustícia"

El procés ha quedat vist per a sentència aquest dimecres, amb només dos acusats dels més de vint que hi havia inicialment i l'absolució de Cursach

ARA Balears
4 min
Imatges del fiscal del cas Cursach aquest dimecres.

Palma"El canvi de la Fiscalia obeeix a un intent de reparar el dany", ha argumentat el fiscal Tomás Herranz, en finalitzar la seva intervenció de la seva sessió d'aquest dimecres del judici del cas Cursach. El fiscal s'ha emocionat i ha lamentat que "els acusats han patit la injustícia". La Fiscalia ha justificat així la seva retirada d'acusació del cas Cursach, en considerar que els fets, en els quals inicialment es basava el seu escrit, no s'han pogut provar. "Li hem donat mil voltes, no hi ha qui ho sostingui", ha indicat el fiscal Tomás Herranz durant el judici.

Imatges del fiscal del cas Cursach aquest dimecres

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de les Balears ha acollit aquest matí la darrera sessió del judici del cas Cursach, que ha quedat vist per sentència després de mesos de procés. Durant la jornada d'avui, el ministeri públic, la defensa i l'acusació particular han presentat els seus informes. Cal recordar que la Fiscalia –després de modificar la seva acusació el mes de juny– demanava per a Cursach i Sbert un any i mig i tres anys i mig de presó, respectivament. Però fa dues setmanes va anunciar que els hi retirava tots els càrrecs finalment.

Durant el judici, Herranz ha aclarit els motius pels quals retiren l'acusació i ha repassat alguns detalls del seu escrit, firmat per ell mateix i pel fiscal Juan Carrau, que considera que no han quedat provats, segons ha informat Europa Press. "Aquesta causa s'inicia per un suposat suborn d'una funcionària d'un ajuntament, al qual s'afegeixen altres suborns amb els quals s'havia pagat a policies locals", ha recordat Herranz, que, a més, ha assenyalat que un d'aquests suborns eren suposats "serveis sexuals gratuïts". Amb tot, aquesta qüestió es va excloure inicialment de l'escrit d'acusació "perquè era poc creïble i perquè no s'havia proposat cap prova", ha explicat al Tribunal.

D'altra banda, el fiscal s'ha referit a un informe fet per la Guàrdia Civil en el qual es feia esment a suposades entrades VIP de policies per al gimnàs Megasport. No obstant això, ha destacat que en aquest llistat apareixen persones que no eren clients, perquè no apareixien a la base de dades del local. "No tenien entrades VIP persones que han estat aquí acusades, mentre no estan acusats altres policies que sí que en tenien", ha sentenciat. En relació amb les inspeccions fetes per la Patrulla Verda a locals que, suposadament, eren competència del Grup Cursach, el ministeri públic veu acreditat que, "atesa la prova practicada per les defenses i no en la instrucció, les inspeccions estaven justificades, no eren arbitràries".

Al·lusions a Penalva i Subirán

El fiscal ha fet també referència als tancaments d'alguns locals, inicialment prevists en l'escrit d'acusació, i ha argumentat ara que estan justificats, sigui per les llicències que ostentaven o per situar-se en zones de protecció especial per estar acústicament contaminades. De l'ordre que suposadament van rebre alguns agents d'avisar quan es fessin inspeccions a la Platja de Palma, i que assenyalava a l'acusat Bartolomé Capó, Herranz ha sostingut que "tots els policies locals que han declarat van informar que la instrucció venia d'altres càrrecs superiors".

Així, ha continuat desgranant parts de l'escrit d'acusació i ha reiterat que són fets que no s'han pogut provar. A més, també ha fet contínues al·lusions a les suposades pressions exercides en la fase d'instrucció pel jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquest dimarts la Fiscalia va demanar, després de presentar el seu escrit de conclusions definitiu del cas Cursach, que s'obri una nova línia d'investigació contra Penalva i Subirán. El ministeri públic considera que han de ser investigats per delictes de coaccions o d'obstrucció a la justícia. A més, assenyala que "la instrucció va estar allunyada dels principis bàsics del que ha de ser una investigació penal".

Abraçada final de Cursach i Sbert

Després d'un recés de 20 minuts, el següent a intervenir ha estat l'advocat de l'acusació particular de Sa Trobada, que ha anunciat que manté la seva imputació dels dos policies per delictes de coaccions. D'aquesta manera, s'ha convertit en la darrera acusació que queda a la causa. Davant això, la defensa dels agents, l'advocat Gaspar Oliver, n'ha demanat l'absolució perquè els càrrecs "no es mantenen". "No li fa cap favor a la justícia", ha retret el misser.

Abraçada final de Cursach i Sbert.

Abans d'acabar el judici, la presidenta del tribunal, Samantha Romero, ha informat del dret a la darrera paraula dels processats, que només Mayol ha fet servir. Posteriorment, ha ofert intervenir a la resta de persones absoltes. La majoria dels agents de la Patrulla Verda han agraït al tribunal la decisió final, dient que tornen a "creure en la justícia", i han enumerat totes les conseqüències que han patit laboral i personalment durant tot el procediment. El darrer a intervenir ha estat Sbert qui. En acabar, ha abraçat Cursach, qui ha murmurat que no volia declarar.

stats