Societat 29/11/2022

La Fiscalia demana obrir una nova investigació contra Penalva i Subirán

Considera que la instrucció va "estar allunyada dels principis bàsics del que ha de ser una investigació penal"

ARA Balears
1 min
Penlva i Subirán arribant a l'Audiència de Palma.

PalmaLa Fiscalia ha demanat aquest dimarts, després de presentar el seu escrit de conclusions definitiu del cas Cursach, que s'obri una nova línia d'investigació contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. Segons ha informat Europa Press, el ministeri públic considera que han de ser investigats per delictes de coaccions o d'obstrucció a la justícia. A més, assenyala que "la instrucció va estar allunyada dels principis bàsics del que ha de ser una investigació penal".

El fiscal Tomás Herranz ha enumerat una sèrie de testimonis que considera que van declarar sota coacció de Penalva i Subirán. Herranz ha posat d'exemple alguns casos, entre ells, el d'un policia que va assegurar en la vista oral que Subirán el va amenaçar d'entrar a la presó si no li agradava la seva declaració. "Ens continua semblant lamentable, potser més que lamentable; si el fiscal et diu això, és normal que el testimoni digui que va tenir por", ha manifestat.

Així mateix, ha fet referència a altres situacions d'empresonaments injustificats o de "declaracions guiades" per Penalva i Subirán. "La labor d'un jutge d'instrucció ha de ser garantista i recollir tot el que es diu. Ha de ser una labor neutral i aquesta instrucció no s'ha produït d'aquesta manera", ha assegurat Herranz.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de les Balears ha celebrat aquest dimarts una nova sessió del judici pel cas Cursach, en la qual el Tribunal ha absolt oficialment la majoria d'imputats. Per tant, la causa es manté únicament per a dos policies locals, Josep Mayans i Gabriel Mayol, a qui l'advocat de l'acusació particular de Sa Trobada demana investigar per delictes de coaccions.

stats