El fiscal superior de les Balears defensa un "ús proporcional de la força" contra els ocupes

L'Associació Balear de Serveis Immobiliaris demana poder desallotjar els ocupes "en tots els casos"

"La llei continua sent la mateixa, però calia que algú fes aquesta interpretació perquè els cossos de seguretat actuassin així". El fiscal superior de les Balears, Tomeu Barceló, planteja protegir el "dret a la propietat privada", a "la inviolabilitat de domicili" i "a un habitatge digne" instant els cossos policials i les forces de seguretat a actuar contra els ocupes sense una ordre judicial: "És una qüestió de proporcionalitat", afirma Barceló. "Cal emprar l'ús de la força quan és necessari, sempre que sigui proporcional i la mínima indispensable", ha afegit el fiscal. 

Cal recordar que Barceló va remetre aquest dilluns una instrucció als cossos policials i les forces de seguretat a desallotjar sense ordre judicial els ocupes d'un habitatge privat. Es tracta d'una mesura sense precedents i que agilitzaria enormement els tràmits per desallotjar un pis ocupat. La seva intenció, va dir, és "unificar criteris en l'actuació policial" com a resposta al "greu" i "creixent" problema social i jurídic de l'ocupació de pisos detectats per alguns jutjats d'instrucció, segons explicava el ministeri públic en una nota. "Quan un cos policial rep una denúncia per aquests fets, ha de procedir directament i de manera immediata al desallotjament dels ocupants i detenir-los si és oportú", asseverava el comunicat. 

L'Associació Balear de Serveis Immobiliaris (ABSI) ha manifestat aquest dimarts el seu suport "sense fissures" a Barceló i fins i tot li ha demanat que es pugui aplicar "en qualsevol cas". "Pensam que la mesura és imprescindible per a qualsevol ciutadà perquè el protegeix davant aquest tipus de situacions", ha assenyalat en un comunicat. Així, si la instrucció del fiscal superior restringeix les actuacions policials a determinats casos, els immobiliaris demanen que "es faci una passa més i es tinguin en compte tots els casos". "Només així es generarà seguretat jurídica davant el propietari d'aquests habitatges", conclou el comunicat.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF