La Fiscalia insta la Policia a desallotjar sense ordre judicial els pisos ocupats

L'empeny a fer-ho "de manera immediata" i, si fa falta, detenir-ne els ocupants

El fiscal superior de les Illes Balears, Tomeu Barceló, insta els cossos policials i les forces de seguretat a desallotjar sense ordre judicial els ocupes d'un habitatge privat. Així ho ha fet constar aquest dilluns en una instrucció dirigida als responsables de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies locals per "unificar criteris en l'actuació policial" com a resposta al "greu" i "creixent" problema social i jurídic de l'ocupació de pisos detectats per alguns jutjats d'instrucció, segons explica el ministeri públic en una nota. "Quan un cos policial rep una denúncia per aquests fets, ha de procedir directament i de manera immediata al desallotjament dels ocupants i detenir-los si és oportú", assevera el comunicat. 

L'objectiu del fiscal superior és que policies i guàrdies civils actuïn, diu, per "garantir el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili dels ciutadans", com també "la possessió dels immobles per part dels seus legítims titulars". En el cas dels ocupes amb risc d'exclusió social, no obstant això, la policia ha d'informar-ne els serveis socials corresponents per tal "que no quedin desemparats".

Barceló fa un repàs de les lleis i la jurisprudència recent en aquest àmbit i recorda, per exemple, que l'actuació policial ha de dependre de l'acció o la resistència violenta o pacífica dels ocupants. En el primer cas, la Fiscalia insta els agents a actuar 'motu proprio' i conclou que només cal demanar prèviament les corresponents mesures judicials quan hi hagi dubtes de l'actitud delictiva dels ocupes.

El fiscal també repassa algunes sentències que absolen els ocupants de pisos per l'atenuant de la necessitat. Així, per exemple, l'Audiència Provincial té declarat que no es protegeix tant la "propietat" en si com la "possessió material, real i efectiva o immediata" dels habitatges: d'aquí que no es castigui l'ocupació de pisos abandonats, semiabandonats i ruïnosos.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF