Fa una setmana que no hi ha controls d'accés a la terminal de Son Sant Joan

Segons ha informat IB3, a l'aeroport es registren aglomeracions perquè hi ha gent que entra dins l'edifici per esperar-hi amics i familiars

Tot i que l'aeroport de Son Sant Joan augmenta el trànsit d'avions i passatgers cada dia que passa, ja fa una setmana que a l'aeròdrom no hi ha cap mena de control d'accés a la terminal, un fet que fa que, segons ha informat IB3, s'hi registrin aglomeracions perquè hi ha gent que entra dins l'edifici per esperar-hi amics i familiars. Com quebper ara només s'ha obert una porta de sortida (C), tothom es concentra al mateix punt. 

La desaparició d'aquests controls va en contra de les directrius estatals de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, que ha entrat en vigor aquest mateix dissabte i que estableix, entre altres coses, que és obligatori controlar els accessos a les terminals per tal que només hi puguin entrar els passatgers amb un bitllet comprat, el personal de l’aeroport i les forces de seguretat. 

Per la seva banda,  AENA  ha admès a l'ARA Balears que no hi ha un control específic a les portes d' accés , però nega aglomeracions i  matisa  que el control el fa el personal de seguretat que hi ha dins l'aeroport.

En total, aquest dissabte han operat 440 vols a Mallorca, 110 dels quals eren estatals i la resta, internacionals. Des de divendres fins a diumenge s'espera que a Son Sant Joan hi hagi 1.213 vols entre les entrades i les sortides. 

Respecte dels controls sanitaris, segons la Conselleria de Salut, des del 19 de març fins al 30 de juny, de les 300.472 persones que van passar pels controls dels ports i aeroports de les Balears només detectaren símptomes compatibles amb el covid-19 en 66 passatgers, i només 30, menys del 0,01% del total, es varen derivar al 061, on no es va fer la prova a tots els sospitosos perquè depenia del moment en què varen arribar i dels protocol que hi havia.

El Govern balear va fer PCR a menys del 0,01% dels passatgers

Aquestes mostres de relaxació de les mesures de seguretat sanitària a l'aeroport se sumen al descens que hi ha hagut des del mes de maig en la quantitat de proves de coronavirus que s’analitzen als laboratoris de les Balears. Quan la Conselleria de Salut va començar a facilitar les xifres de les proves, fa dos mesos, la mitjana diària era de 2.055 i el mes de juliol és de 1.102. Al juny, el total va ser de 41.848 proves, amb una mitjana de 1.395 al dia. Durant aquest mes, el 8 de juny només es varen fer 512 proves i el 15 de juny569, però sobretot crida l’atenció que el 22 de juny, l’endemà de l’obertura de ports i aeroports, només es varen fer 658 proves.

Fa dos mesos es feien el doble de proves de covid-19

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF