Societat 02/02/2021

L'expert en Salut Pública Daniel López Acuña: "No hi ha espai per salvar la Setmana Santa, hem de reduir la incidència"

El metge ha remarcat que la incidència encara és molt alta i que seria molt millor "fer un confinament dur, de tres o quatre setmanes"

ARA BALEARS
2 min
Una dona amb mascareta a la plaça d'Espanya de Palma

El metge i expert en Salut Pública, Daniel López Acuña, ha assegurat en una entrevista a IB3 Ràdio que "no podem tornar a caure en l'error de salvar l'estiu o el Nadal" i que "no hi ha espai per salvar la Setmana Santa perquè hem de reduir la incidència i salvar vides". Segons López Acuña, és necessari continuar vacunant i també mantenir les mesures restrictives.

En aquest sentit, ha dit que considera que la incidència, tant en el conjunt estatal com a les Balears, és molt alta, per la qual cosa, des del seu punt de vista, seria molt millor "fer un confinament dur, de tres o quatre setmanes" per reduir encara més la interacció entre les persones. Això, segons el doctor, donaria la possibilitat de doblegar encara més la corba.

Respecte de les vacunes, l'expert assegura que hi ha hagut molta similitud entre els contractes de les farmacèutiques i els contractes mercantils "que no són essencials per a la vida". "Les farmacèutiques varen prometre més del que podien complir en els contractes, però ho varen cobrar i ara han de complir". A més, ha insinuat que hi pot haver un desviament de dosis cap a mercats més lucratius.

López Acuña ha reconegut que per ara no tenen gaire informació científica de la immunitat que pot generar la vacuna o la mateixa infecció. Per això, ha admès que necessiten tenir més coneixement sobre la immunitat per poder saber amb quina freqüència s'hauria de vacunar una persona.

L'expert també ha valorat l'actuació de les diferents institucions durant aquest darrer any i una de les conclusions que ha tret és que els mecanismes per coordinar les accions, com el tancament de fronteres, no han estat a l'altura de les circumstàncies.

A la pregunta de si una pandèmia d'aquestes característiques es podria repetir, López Acuña ha assegurat que sí i que per això hem d'estar preparats per si torna a passar. "Hem d'estar preparats i tenir plans de contingència, el personal preparat i reserves estratègiques per poder fer-hi front".

stats