Societat 01/07/2021

14 dels estudiants del macrobot que han tornat a la Península han donat positiu en arribar

45 joves que havien donat negatiu han quedat voluntàriament confinats a l'hotel Bellver

M.C./ E.N.
3 min
Estudiants sortint de l'hotel Bellver de Palma.

Palma14 dels estudiants que van abandonar la quarantena després que la Justícia anul·làs el confinament dels contactes estrets del macrobrot han donat positiu per coronavirus quan han arribat a la Península. Més d'un centenar dels joves han abandonat aquest dijous l'hotel Palma Bellver perquè havien donat negatiu o no s'havien sotmès a la prova PCR, i un cop arribats a la Península, quasi prop de més del 10% han donat positiu en la prova PCR. El fet d'anul·lar la quarantena d'aquests estudiants i permetre'ls tornar a casa ha elevat el risc d'un nou augment de casos entre els relacionats amb el macrobrot.

A diferència dels seus companys, i del que va determinar la Justícia, 45 estudiants afectats pel macrobrot i negatius en covid-19 -per ara- han quedat voluntàriament confinats a l'hotel Bellver de Palma, segons ha informat el Govern balear. Al complex també estan en quarantena els 64 positius. D'altra banda, els 118 joves que havien embarcat aquest dijous dematí cap a València ja han arribat a port.

L'operació de tornada ha començat aquest dijous dematí: a les 6.30 h han arribat fins a l'hotel tres busos que s'han encarregat de dur els estudiants fins al port de Palma, on el vaixell ha sortit a les 10 h i ha arribat al País Valencià a les 19 h. 77 dels joves que han viatjat són residents d'Andalusia, 21 de Galícia i 20 de Madrid. 55 adolescents més han abandonat l'hotel pels seus mitjans propis.

Cal recordar que, després que dimecres el jutjat aixecàs el confinament dels joves que no havien donat positiu, el Govern va decidir llogar un vaixell per transportar-los a la Península perquè cada comunitat autònoma es faci càrrec de traslladar-los fins als seus habitatges. Ho han fet en grup bimbolla, tots a la mateixa planta, i acompanyats per un equip mèdic.

Als que han partit, s'havien de sumar 12 més que abans de la interlocutòria judicial eren negatius, però finalment varen positivar entre ahir horabaixa i aquest matí. De fet, la infecció dels dos darrers s'ha confirmat abans d'embarcar cap a València gràcies a un cribratge voluntari que el Servei de Salut ha fet als joves i al qual han accedit una trentena d'estudiants.

Així, fins avui aquest brot ha provocat 75 contagis i 286 contactes estrets a Mallorca. Per tant, la taxa de positivitat en aquest grup ha estat del 26%. 16 d'ells romanen ingressats a l’Hospital Universitari Son Espases amb simptomatologia lleu i es preveu que puguin rebre l'alta en els pròxims dies, segons ha informat la Conselleria. 

Crítica del Govern

Cal recordar que després de conèixer la resolució judicial, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, va assegurar que l'acte de la jutgessa "posa en perill tota la política sanitària" que han duit a terme tant l'Executiu com del govern espanyol des del 14 de març del 2020 i al llarg de tota la pandèmia. Segons ha explicat Yllanes, hi ha algunes qüestions referides a la proporcionalitat que considera qüestionables. "L'acte fa un judici sense diferenciar els que han donat negatiu i els que no s'han sotmès a una PCR", ha dit.

Onze comunitats afectades

Segons les darreres dades, el macrobrot –el més gran a escala estatal de tota la pandèmia– ja afecta onze comunitats autònomes i ha provocat almenys 1.610 contagis, informa Europa Press. Els darrers casos s'han trobat a Castella i Lleó, amb 23 persones contagiades i 79 contactes estrets. Madrid és el territori amb més contagiats, amb 662 casos. Galícia els xifra en 155; el País Basc en 189; Andalusia en 179; el País Valencià en 70; Catalunya en 166; Múrcia en 69; Castella-la Manxa en 19 i l'Aragó en 10. Pel que fa a Menorca, la xifra de joves catalans infectats ascendeix a 311.

stats