Societat 05/09/2024

Els errors del GestIB entorpeixen la tornada a les aules: "Es penja cada dos minuts"

Els centres educatius tenen dificultats per fer gestions amb l'eina, en unes jornades que són essencials per preparar l'inici de curs

2 min
El Gest-IB, penjat i en situació d'error.

PalmaDes de dilluns els docents ja han tornat a les aules per preparar l'inici de curs l'11 de setembre. Aquests dies s'empren per fer horaris, actualitzar llistats d'alumnes i tramitar sol·licituds de transport escolar, entre altres accions. Per fer-ho, és indispensable emprar l'eina de Gestió Educativa de les Illes Balears (GestiIB). Però aquesta està fallant: "Es penja cada dos minuts i és impossible. Has de sortir-ne i tornar-hi a entrar, i va fatal", assenyala Miquel Bujosa, director del CEIP Es puig de Lloseta. "Feia anys que anava una monada, i ara ja no". Bujosa considera que el problema no és l'aplicació en si, que fa molts anys que està en funcionament amb prou solvència, sinó que no pot assumir tant volum d'accessos ni d'informació. A causa del col·lapse de l'eina hi ha centres educatius que estan contactant amb les famílies a través del correu, a l'espera que els serveis d'informàtica en restableixin el funcionament, pel que fa a l'accés dels usuaris.

Altres centres consultats confirmen les dificultats que tenen per treballar amb l'aplicació. "Dona errades i queda penjada en els moments menys esperats", assenyala Xisca Allès, directora del CEIP Castell de Santa Àgueda". Actualment, sense disposar d'aquesta eina els centres no poden realitzar o han de retardar la majoria de les tasques que fan. Tampoc poden comunicar-se amb la Conselleria ni rebre les instruccions, llevat que es remetin per correu electrònic.

A principi de curs, la comunicació amb Educació és especialment necessària. "Cada cert temps has de refrescar la pàgina, perquè queda penjada, i introduir de nou les credencials d'accés per tornar-hi a entrar", assegura Toni Boyeras, director del CEIP Ses Roques de Caimari. Segons explica, "no va tan fi com abans i és molest". "Aquest dimecres, per exemple, havia picat uns qüestionaris i la sessió va caducar. "El vaig haver de tornar a pujar", lamenta.

Al CEIP Pare Bartomeu Pou d'Algaida es troben en una situació semblant. "Funcions del GestIB que et feien més fàcil la gestió ara no estan disponibles", explica Jordi Juan, que n'és el director. Per exemple, transferir la informació relativa al transport escolar ara no es pot fer. "No pots accedir a determinats apartats," resumeix.

La Conselleria d’Educació, preguntada per aquest mal funcionament, assegura que s’estan fent actuacions per millorar la seguretat del sistema. “Actualment, s'està integrant el GestIB amb la nova eina de gestió d'identitats i accessos de la CAIB, i aquesta integració és d'un nivell de complexitat molt elevada”. “Tant personal del GestIB com de la direcció general d'Estratègia Digital i Simplificació Administrativa del Govern fan feina de valent per solucionar les incidències. Aquest nou sistema de gestió d'identitats proporcionarà importants millores en pel que fa a la seguretat”, assenyala Educació.

Atac informàtic

El passat mes de juliol, la Conselleria d'Educació va denunciar davant la Policia Nacional un accés al (GestIB) per part de persones alienes al sistema. En el marc de l'atac, es filtraren dades com el nom, cognom, sexe, DNI, país, municipi, direcció, data naixement, telèfon, correu electrònic i número de targeta sanitària de membres de la comunitat educativa. Després de detectar l'accés, Educació va adoptar mesures de protecció extraordinàries i es va fer renovar totes les contrasenyes del personal docent dels centres. Posteriorment, va remetre a les persones afectades una comunicació on s'indicaven recomanacions per garantir les seves dades i prevenir possibles danys.

stats