Societat 03/08/2021

Enèsim retard del Pla de conciliació: havia d'estar a final de juliol i el Govern diu ara que no el tindrà fins al setembre

L'Executiu va anunciar que hi estaria en marxa l'estiu del 2020

2 min
Un pare atén el seu fill a casa

PalmaJa fa més d'un any que el Pla de conciliació del Govern havia d'estar en marxa, però la seva elaboració va pel camí de ser un serial dels llargs. Pilar Costa va anunciar el maig del 2020, quan llavors era consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, que estaria en vigor aquell mateix estiu, "especialment per juliol i agost", moment en el qual els nins tenien vacances i les famílies que s'incorporaven a la feina havien de tenir eines per fer-se'n càrrec. La situació s'havia complicat per a molts de pares des del març del 2020, quan les escoles varen tancar les portes i la conciliació va passar de ser una teoria per millorar la societat a ser una necessitat imperiosa. El darrer anunci solemne es va fer el passat 16 de juliol, durant la visita a Mallorca de la ministra d'Igualtat, Irene Montero: el Pla de conciliació havia d'estar en 15 dies. Ara, 17 dies després, fonts de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat han assenyalat a l'ARA Balears que la cosa s'allargarà al setembre. De fet, va ser la mateixa presidenta del Govern, Francina Armengol, qui va dir que el Govern esperava presentar-lo en 10 o 15 dies.

El motiu d'aquest nou retard, segons expliquen fonts del Govern, és que les vacances fan molt complicat reunir ara la Mesa de Conciliació per aprovar-lo. Per això, s'ha decidit esperar fins al setembre. Ara bé, l'actual consellera de Presidència, Mercedes Garrido, va anunciar pel febrer que estaria llest a l'abril. En aquesta ocasió, la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Isabel Castro, va explicar que el pla s'havia d'ajustar al pla Corresponsables del Ministeri d’Igualtat, del qual hi ha cinc milions d’euros per a les Balears. Però cal subratllar que el Consell de Ministres va aprovar aquesta iniciativa el 9 de març, deu mesos després del primer anunci sobre el Pla de conciliació del Govern, durant els quals no es va produir cap novetat al respecte. Una vegada va començar el mes de juny, Garrido va assegurar que el pla ja s'estava ultimant.

El juliol de 2020, el Govern va constituir la Mesa de Conciliació a un acte públic que va encapçalar Francina Armengol. A la foto d'aquell dia també hi varen ser representants institucionals, empresaris, sindicats i de les famílies. Es varen formar tres grups de treball: un grup encarregat de la part socioeducativa, un altre per a temes laborals i un per a qüestions d’àmbit local. Malgrat que els grups s’han reunit més d'una dotzena de vegades i han tancat els documents de treball, la Mesa només ho ha fet una vegada.

stats