Societat 16/07/2021

El Pla de conciliació balear ja té data: el Govern preveu presentar-lo d'aquí a dues setmanes

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha assegurat que n'estan "ultimant els esborranys" que tenien fets

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

PalmaLa presidenta de l'Executiu balear, Francina Armengol, ha informat aquest divendres en una roda de premsa conjunta amb la ministra d'Igualtat del govern espanyol, Irene Montero, que el Govern espera "poder presentar el Pla de conciliació de les Balears d'aquí a 10 o 15 dies". La mesura fa prop d'un any i mig que està anunciada i ara estava pendent del vistiplau d'Igualtat perquè les comunitats autònomes poguessin utilitzar el pressupost del pla estatal Corresponsables en projectes relacionats amb la conciliació, com és aquest cas.

Amb la reunió que han mantingut Armengol i Montero aquest matí, la ministra ha confirmat que els 4,9 milions d'euros que pertoquen a les Balears es podran destinar finalment al pla de conciliació. Ara s'estan "ultimant els esborranys" i la intenció és fer "una reunió amb els grups de treball" per acabar el pla, ha detallat Armengol.

"Les Illes són una de les comunitats que estan a l'avantguarda en la interpretació de la nova generació de drets feministes", ha destacat Montero. En aquest sentit, celebra que aquesta sigui "la primera vegada que l'Estat es fa corresponsable en les cures de les famílies espanyoles, particularment de les dones", destinant recursos específics per a la conciliació a les comunitats autònomes.

Montero ha reiterat el "compromís" de l'Estat que "les dones vegin complet el dret a la conciliació en la vida personal i laboral". En aquest sentit, ha assegurat que la seva intenció és lluitar perquè la partida destinada al pla Corresponsables s'ampliï als següents pressupostos generals de l'Estat, que ja s'estan negociant. "Hi ha una política estatal per garantir el repartiment del temps i de la riquesa, que és una de les reivindicacions de la quarta onada del feminisme", ha afegit.

Naim Darrechi

Després de la roda de premsa, la ministra i la presidenta autonòmica tenen prevista una reunió amb el Grup d'Estudis de la Prostitució de les Illes Balears (GEPIB). Sobre això, Armengol ha subratllat que les Balears han estat "la primera comunitat autònoma a aprovar un pla contra el tràfic de persones" i que la ministra ha mostrat interès en les propostes del grup per conèixer de primera mà el que fa en aquest sentit.

Durant el torn de preguntes no ha faltat un dels temes més polèmics d'aquesta setmana i que ha fet que tant el Ministeri com el Govern emprenguin mesures judicials: l'entrevista a l'influencer mallorquí Naim Darrechi en què assegurava que mentia a les al·lotes per mantenir-hi relacions sexuals sense preservatiu. "Està remès a Fiscalia. Quan ho vàrem anunciar ja teníem el text preparat. Ara la justícia ha de continuar amb les sancions que pertoquin", ha manifestat Montero, qui ha aprofitat per reivindicar "el canvi en el Codi Penal que pretén impulsar la llei de 'només sí és sí".

Menors i llei trans

Per altra banda, preguntada per l'escàndol de les menors de l'IMAS, la titular d'Igualtat ha defensat que "el Govern i el Parlament de Balears ha investigat els casos i estan prenent mesures". Montero ha criticat que "el Partit Popular decideixi instrumentalitzar una cosa tan greu com les agressions sexuals a nins i nines adolescents per aconseguir rèdit polític", fet que "diu molt d'ells".

Tampoc no ha quedat al tinter una altra de les polèmiques de la cartera de Montero: la llei trans del govern espanyol. "Ja hi ha 12 comunitats autònomes que reconeixen el dret a l'autodeterminació de gènere", ha afirmat la ministra, qui ha defensat que la normativa representa "la consolidació d'una nova generació de drets feministes". A més, ha comparat la legislació en matèria trans amb el matrimoni igualitari per reivindicar que aquestes qüestions "sempre han generat debat i mesos després que hagi estat en funcionament ningú no s'ha reconegut en aquests dubtes i crítiques".

stats