Energia
Societat 09/03/2023

Plaques solars a Son Reus per melicotoners a Manacor

La compensació per la pèrdua de sòl agrari a Palma finançarà la inversió en un cultiu a més de 50 km de distància

1 min
Maties Adrover és un dels socis de Terracor

PalmaL'empresa del sector primari Terracor, amb seu a Manacor, es beneficiarà d'una compensació d'Endesa per haver construït un parc solar a Son Reus, dins el terme de Palma. D'aquesta manera, Terracor sembrarà una hectàrea de melicotoners en una de les seves parcel·les manacorines amb el compromís de mantenir-la tant de temps com la vida útil que tinguin les plaques palmesanes. "Serà el proper hivern quan sembrarem els melicotoners, després d'haver arribat a un acord amb la companyia energètica", informa Maties Adrover, un dels socis de Terracor, empresa dedicada al cultiu i la comercialització de fruita, verdura i hortalissa.

"El procés mitjançant el qual ens podem beneficiar d'aquesta inversió és perquè un enginyer calcula quina és la pèrdua de sòl agrari que es deriva de la instal·lació d'un parc solar. A cada parcel·la se li atribueix un valor agrari segons una sèrie de paràmetres. Amb aquest càlcul compensen una altra activitat agrària que pot estar devora la parcel·la que té les plaques instal·lades o, com és el nostre cas, pot estar en una altra part de Mallorca", explica Adrover.

Segons l'empresari del sector primari, qui cobra el lloguer per tenir les plaques solars és el propietari de la finca en qüestió. "Nosaltres, en canvi, cobram una quantitat per fer aquesta inversió. El compromís que adquirim és mantenir-la durant 25 o 30 anys, la vida que es calcula que tindran aquestes plaques solars".

Aquest no és l'únic acord a què ha arribat l'empresa manacorina amb Endesa. "En una altra parcel·la de Son Reus hi sembrarem plantes aromàtiques. En aquest cas, la nostra explotació sí que compartirà espai amb les plaques", comenta Adrover.

stats