Societat 15/01/2023

Educació vol que la concertada elimini les quotes a les famílies

Estudia un sistema “de major control” per garantir la gratuïtat dels centres

2 min
Tots els concerts amb la privada s’acaben aquest 2023.

PalmaLa Conselleria d’Educació està ultimant les negociacions amb la patronal de l’ensenyament concertat i els sindicats per tancar l’acord marc dels anys 2023-2027 per millorar les condicions sociolaborals i educatives. Un dels punts més importants és l’augment de la partida per a despeses de funcionament. El departament de Martí March planteja un increment progressiu d’aquests mòduls fins al 2027 si els centres educatius van eliminant les quotes (voluntàries, però molt esteses) que demanen a les famílies.

“Volem acordar amb ells un procediment perquè vagin rebaixant les aportacions i fins i tot que desapareguin, que és l’objectiu final”, explica el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, que avança que miraran d’establir “un sistema de major control” per evitar aquests sobrecostos, els quals, a la pràctica, són una barrera d’accés per a les famílies més vulnerables. Des del sector concertat, denuncien des de fa anys que la congelació de la partida per part de la Conselleria els genera precarietat. “Per això, la finalitat d’anar actualitzant aquesta partida és garantir-ne la viabilitat econòmica i que aquesta no vagi lligada a les famílies”, apunta Morante.

Segons el director general, ja hi ha una entesa tant amb sindicats com amb la patronal, i només falta enllestir “algunes qüestions de redacció” perquè l’acord es pugui fixar, previsiblement a final de gener. Un altre punt important és que s’igualarà els sous base dels professors de la concertada amb els de la pública. De la mateixa manera, passaran a fer 23 hores lectives setmanals, com els docents dels centres públics.

Nous concerts

Tots els concerts que Educació té amb centres privats acaben enguany i, per tant, els col·legis que vulguin renovar-lo ho han de sol·licitar de nou. Per regular aquest procés, el Consell de Govern illenc va aprovar a finals de desembre el nou Decret de concerts. Ara, la Conselleria ha obert una convocatòria, que durarà tot el mes de gener, perquè els centres puguin demanar la renovació.

Aquesta normativa s’adapta a la LOMLOE i la principal novetat és que, per primera vegada, estableix que les escoles no han de separar l’alumnat per sexe si volen accedir a qualsevol concert amb l’Administració. Així, de facto, en queda fora l’escola privada Aixa-Llaüt, gestionada per l’Opus Dei, que és l’únic centre que segrega amb concert, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. El Govern intenta deixar de finançar-lo des del 2016, però la justícia ha donat sempre la raó al centre i ha obligat l’Executiu a mantenir-ne el concert. “Volem parlar-hi perquè, si volen renovar, hauran de deixar de segregar”, insisteix Morante.

Un altre aspecte rellevant per valorar un concert serà la demanda d’escolarització. El director general assegura que ja comencen a notar la davallada de la natalitat, sobretot als tres anys, i han de revisar si han quedat buides places i si s’han de davallar els grups a concertar. També volen aprofitar per reduir ràtios a les aules concertades, que, de mitjana, estan un 10% per damunt de les de la pública.

stats