Societat 27/12/2022

Educació no renovarà el concert als centres que discriminin per sexe

El nou Decret de concerts permetrà a la Conselleria deixar de finançar l'escola privada Aixa-Llaüt, gestionada per l'Opus Dei

2 min
Imatge de l'escola de l'Opus Dei al Parc Bit

PalmaLa Conselleria d'Educació deixa fora els centres que segreguen per sexe dels nous concerts educatius, que entraran en vigor el curs 2023-2024. El Consell de Govern ha aprovat aquest dimarts el Decret de concerts, que s'acull a la LOMLOE i estableix que les escoles no han de separar l'alumnat per sexe si volen accedir a qualsevol concert amb l'Administració. Ara com ara, l'escola privada Aixa-Llaüt, gestionada per l'Opus Dei i ubicada al Parc Bit, és l'únic centre que segrega per sexe amb concert, des d'Educació Infantil fins a Batxillerat.

Des del 2015, Educació intenta deixar de finançar-lo, però la justícia ha donat sempre la raó al centre i ha obligat el Govern a mantenir-ne el concert. Fonts de la Conselleria expliquen a l'ARA Balears que no al·legaven la segregació perquè l'anterior llei educativa, LOMCE, protegia el finançament a aquests centres, sinó que argumentaven que l'ensenyament públic no tenia necessitats d'escolarització en aquella zona. Així i tot, totes les sentències han garantit el concert, fins i tot a Batxillerat, que és una etapa no obligatòria.

El canvi de normativa educativa, amb la LOMLOE, permet excloure aquests centres del finançament públic perquè estableix que la renovació d'un concert educatiu o la subscripció d'un de nou "implica per part dels sol·licitants desenvolupar el principi de coeducació en totes les etapes educatives i no separar l'alumnat per sexe".

Sense quotes a la concertada

El Decret també estableix que els centres que s'hi acullen no poden rebre del les famílies aportacions econòmiques "associades a l'activitat curricular" ni obligar-les a fer ingressos per a fundacions o associacions "ni altres serveis que puguin contravenir el principi de gratuïtat". Tot i que, la LOMLOE ja estableix que les escoles concertades no poden demanar quotes obligatòries, és habitual que aquests centres demanin quotes mensuals (voluntàries, però normalitzades) a les famílies.

D'altra banda, la nova normativa dotarà els centres concertats dels mateixos recursos d'atenció a la diversitat que els públics, cos que suposarà un augment del 27% de la inversió per part de l'Administració, segons els càlculs de la Conselleria. També es davalla de 20 a 18 alumnes la ràtio mínima per concertar unitats d'Educació Infantil i s'incorporen subvencions per activitats extraescolars fora de l'horari lectiu destinades a alumnes amb condicions socioeconòmiques desfavorables.

stats