Societat 15/06/2021

Educació expedienta un docent de Mallorca per assetjament a una companya

La dona ha criticat la Conselleria per posar "obstacles i entrebancs" en el procés, mentre que aquesta assegura que s'ha seguit el procediment ordinari

E. N.
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaLa Conselleria d'Educació va obrir, el novembre de l'any 2020, un expedient disciplinari a un docent de Mallorca per assetjament a una companya. El cas ha saltat a l'esfera pública ara perquè la professora ha difós una carta en què acusa la Conselleria de posar "obstacles i entrebancs" al procés, mentre que fonts d'aquesta asseguren que "s'ha fet tot el que s'havia de fer" i que s'han complit tots els passos del procediment correctament.

Els fets varen passar el març del curs passat, durant el confinament, quan la docent -que treballa a un institut de Palma- va denunciar a la direcció del centre que un company l'estava assetjant, malgrat que li va "deixar ben clar, de paraula, en missatge escrit i a crits", que volia que aturàs la situació, segons relata la dona a la carta. Ella en va informar la direcció del centre i aquest en va informar l'inspector del centre.

Segons Educació, el contingut dels mails que havia rebut l'home "no era prou per obrir un expedient", però l'inspector es va reunir amb ell per informar-lo de les queixes i per dir-li que "desistís de la seva conducta". El curs següent, el denunciat havia estat destinat a un altre centre, però va tornar a enviar un mail a la docent a l'octubre. A més del mail, l'inspector va parlar amb els testimonis d'una discussió pública que varen tenir al centre els dos docents, i -ara sí- varen decidir obrir l'expedient el 30 de novembre, "perquè hi podia haver un cas d'assetjament", asseguren les mateixes fonts. 

Educació va passar el cas al Ministeri Fiscal i, el 14 de maig d'enguany, va demanar a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que es personàs com a acusació popular en nom de la professora, petició que encara no s'ha contestat. Ara com ara, el procediment disciplinari està aturat mentre la justícia dicti una sentència del cas.

La professora ha denunciat Educació per passivitat davant el cas i per no informar-la degudament. "Continuu sense saber què van fer entre el març i el desembre de 2020 amb el meu cas", denuncia a la carta. De fet, critica que sí que hagin respost les cartes de l'IB-Dona (amb qui ella també va contactar explicant el cas), de la seva advocada i del sindicat (també contactat per ella). "El fet de no contestar els meus escrits però sí quan va signat per una advocada mostra un tracte cap a mi més propi del que es donaria a una persona sense capacitat d'enteniment", argumenta.

Per part de la Conselleria, defensen que "no es poden informar terceres persones, encara que en siguis la víctima", dels passos d'un procediment d'inspecció obert i, per aquest motiu, la varen informar quan es va decidir obrir l'expedient. També afirmen que la professora es va reunir amb l'inspector i amb el departament de prevenció, on la varen informar del protocol d'assetjament, i que li varen oferir el servei de prevenció de riscos laborals però que ella ho va refusar.

stats