Mobilitat
Societat 08/06/2023

Primer dia d'Uber a Mallorca: l'app compleix amb els 30 minuts d'antelació per reservar

PIMEM Taxi ja ha traslladat incidències a la direcció general de Mobilitat del Govern, a qui reclamen una inspecció a la companyia

2 min
Un dels cotxes d'Uber que ja circula per Palma aquest dijous.

PalmaA partir d'aquest dijous, ja és possible reservar un cotxe d'Uber a Mallorca a través de la seva aplicació. D'ençà que la companyia va anunciar ahir dimecres la seva arribada a l'illa, el principal dubte era si compliria amb les mateixes condicions que afecten la resta de VTC, és a dir, que la reserva del vehicle s'ha de fer amb 30 minuts d'antelació, tal com estableix la normativa del Govern. De moment, tal com es pot comprovar a l'aplicació de la companyia, Uber està té en compte la restricció, atès que no permet comanar cap cotxe que arribi abans de 30 minuts al punt de partida seleccionat.

També a partir d'avui, el Govern preveu intensificar les inspeccions a aquesta modalitat de transport, amb la finalitat de garantir que es compleix la normativa vigent. Tal com va recordar aquest dimecres el director general de Mobilitat, Jaume Mateu, encara que el Constitucional hagi admès a tràmit un recurs d'inconstitucionalitat derivat del Suprem, "la situació de legalitat de les normes que ha aprovat el Govern és la mateixa".

Condicions de l'aplicació.

Uber preveu començar a operar a partir de demà a Palma, Calvià, Andratx i Llucmajor amb els serveis de taxi, Uber Comfort, VTC Premium i Uber Van, per a grups de fins a sis persones. "Això no és casual: és una estratègia per fer pressió al Govern que surt i al que entra, i intentar implementar el model. Però encara que estem en funcions, serem contundents a l'hora de vigilar que la normativa es compleixi", va advertir el director general al respecte.

El sector del taxi adverteix d'incompliments

L'arribada de la plataforma també ha provocat la indignació del sector del taxi, tot i que de moment el col·lectiu no preveu mobilitzacions en contra. El president de PIMEM Taxi, Biel Moragues, ha reclamat aquest dijous "actuacions immediates" a la inspecció de Transports perquè considera que els conductors d'Uber "no compleixen" amb els 30 minuts de contractació prèvia. Moragues ha assegurat en declaracions a Europa Press que ja ha traslladat aquesta incidència al director general de Mobilitat.

Moragues ha explicat que els taxistes mantindran reunions amb les institucions per aconseguir "el compliment de la normativa", al mateix temps que ha sol·licitat que posin en marxa una inspecció de Treball perquè, segons ell, l'empresa podria estar operant a través de "falsos autònoms o inclús amb treballadors que estan contractats per una activitat diferent de la que finalment sol·liciten". 

"De moment, les llicències de VTC amb les quals fan feina venen d'Eivissa, estan judicialitzades i, per tant, són susceptibles de ser anul·lades. Des del punt de vista de les associacions del taxi, les va atorgar el Consell d'Eivissa de manera irregular, en incomplir la disponibilitat del cotxe, així com irregularitats en les assegurances, entre altres qüestions" ha assenyalat el representant dels taxistes.

stats