Uber
Societat 07/06/2023

El Suprem desestima l'intent d'Uber d'evadir el registre comunicacions de l'Estat

El Reial Decret determina que els titulars de VTC han de comunicar a l'Administració les dades dels serveis contractats

ARA Balears
3 min
Façana del Tribunal Suprem

PalmaEl Tribunal Suprem ha desestimat el recurs d'Uber i ha avalat el registre de comunicacions de serveis de lloguer de vehicles de transport amb conductor (VTC) fixat en el Reial Decret 785/2021, de 7 de setembre, que va substituir un text previ que va ser declarat parcialment nul pel mateix tribunal sobre la obligació de comunicar al registre les dades dels usuaris dels serveis VTC.

Ara, el Reial Decret avalat determina que els titulars de VTC, abans de l'inici de cada servei concret i per via electrònica, han de comunicar a l'Administració les dades dels serveis contractats amb el detall establert en la nova normativa, que exclou les dades dels usuaris dels serveis. La companyia demanava que es declaressin nuls dos articles del text, ja que, consideraven que eren contraris al Reglament de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE. En concret, consideraven que vulnerava la normativa de protecció de dades nacional i comunitària a causa de l'obligació que suposa comunicar certes dades a un fitxer nacional. Així mateix, entenia que vulnerava la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat per "imposar obligacions desproporcionades als titulars amb llicències VTC".

Eren parts demandades l'Administració General de l'Estat, la comunitat autònoma de les Illes Balears, l'Associació Nacional del Taxi, l'Associació Gremial Autotaxi Madrid i l'Associació Professional Élite Taxi. Després d'analitzar els arguments d'Uber, els magistrats han desestimat el recurs contenciós administratiu que es va presentar contra el Reial decret aprovat en 2021 sobre el control de l'explotació de les autoritzacions d'arrendament de vehicles amb conductor. I han acordat, a més, imposar les costes a l'empresa "fins a un màxim de 4.000 euros per tots els conceptes legals, més l'IVA que en el seu cas correspongui".

En una sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, l'alt tribunal ha conclòs que les al·legacions de l'empresa han de rebutjar-se, entre altres qüestions, perquè és "evident" que la "revelació indirecta de l'usuari d'un servei de VTC a través de les dades proporcionades al registre només podria ser excepcional, en el cas que un usuari utilitzés diàriament o amb freqüència un VTC per a desplaçar-se entre punts idèntics, com la seva casa i el lloc de treball, alguna cosa que no és presumible que ocorri sinó excepcionalment". Amb tot, els magistrats han considerat que "cal excloure, per tant, que el tractament de dades originat per la creació del registre inclogui de manera indirecta els dels arrendataris atès que els trajectes són en la seva immensa majoria diversos i d'usuaris diferents i no identificats".

Dóna suport a la creació de dades

Pel que fa a les dades dels arrendadors, el tribunal considera que "no hi ha dubte que existeix un tractament de dades que està sotmès a les exigències de la normativa sobre el seu correcte tractament". "Certament els arrendadors són en molts casos persones jurídiques, però en uns altres són els propis conductors els titulars de l'autorització VTC, sense perjudici que es trobin enquadrats en alguna plataforma a fi de prestar el servei als usuaris", han afegit per després subratllar que "l'enviament d'aquestes dades al registre i el seu emmagatzematge en el mateix constitueix sens dubte un tractament de dades que es troba sotmès a la normativa de protecció de dades".

Conservació de dades sense termini fixe

Sobre l'apartat relatiu a la "limitació del temps de conservació de les dades", el Suprem ha contestat que aquesta haurà de "mantenir-se solament el temps necessari per al compliment de la finalitat del registre", però això "no vol dir que la pròpia disposició hagi de preveure expressament un termini de durada ni que aquesta durada sigui necessàriament la de la prescripció de les infraccions". "Així doncs, l'Administració responsable del tractament haurà de complir l'obligació de supressió de les dades quan entengui que aquestes dades manquen ja d'utilitat per al control de les autoritzacions VTC (sempre a resguard de les exigències legals sobre conservació de dades d'interès)", han assenyalat els magistrats.

stats