Turisme
Societat 19/01/2023

'La desfeta del paradís', un retrat de les conseqüències del turisme a les Balears

Es presenta el llibre d'Antoni Janer, els 'Turista de coa d'ull' que publica cada setmana l'ARA Balears

ARA Balears
2 min
Presentació del llibre 'La desfeta del paradís' a la llibreria Quars

PalmaLa llibreria Quars ha acollit la presentació del llibre La desfeta del paradís. Crònica sociològica del boom turístic a les Balears (Nova Editorial Moll, 2022), del filòleg i periodista Antoni Janer. Molta gent ha assistit a l'acte, en el qual han participat, a més de l'autor, el professor de Geografia de la UIB, Ivan Murray, i la directora de l'ARA Balears, Cristina Ros.

La desfeta del paradís reflecteix la tasca d'investigació històrica i periodística desenvolupada per Antoni Janer: un recull on s'apleguen 85 dels 225 reportatges que en els darrers quatre anys ha publicat a l’ARA Balears sota el nom de 'Turista de coa d’ull'.

"El llibre va més enllà del retrat del turisme, dibuixa la transformació de la societat illenca a causa del turisme, i això des de l'arribada dels primers viatgers fins a la situació de saturació actual", ha apuntat Antoni Janer durant la presentació. A La desfeta del paradís l'autor ha ordenat els capítols de 'Turista de coa d'ull', amb la intenció no només de reflectir com ha evolucionat la societat illenca, sinó tot allò que s'ha perdut a causa del model turístic i econòmic. L'inici del llibre s'ubica als anys anteriors a l'esclat del turisme de masses, per deixar palesa tot seguit la desfeta patrimonial, mediambiental, social, cultural i lingüística de les Balears. Durant més de 500 pàgines, el periodista s’acosta al fenomen turístic i el seu impacte en la societat de les Illes Balears, a través d’anècdotes i experiències personals i col·lectives.

L'expert en Geografia del Turisme, Ivan Murray; ha assenyalat que el llibre elabora un gran retrat de l'evolució que s'ha produït des de l'arribada o invasió del turisme fins a l'actualitat. "El problema és que no érem conscients del que suposava l'augment continu del turisme i ara, que ho començam a ser, volem actuar, però per aturar la desfeta ja és tard". Segons ha lamentat Murray, les mesures impulsades des de l'Administració arriben 30 anys tard i fins i tot no hi ha una consciència real de la situació actual.

La directora de l'ARA Balears, Cristina Ros, ha considerat que la publicació setmanal del Turista de coa d'ull "reforça el posicionament editorial de l'ARA Balears en el sentit que un dels grans objectius del periodisme és contribuir a una societat més informada, del present i també del context històric, i, per tant, més preparada per prendre decisions".

La desfeta del paradís combina reportatges de tipus antropològic o històric amb altres de contingut més social. “Les Balears han experimentat un autèntic tsunami demogràfic d’ençà de la dècada dels seixanta. La població s’ha triplicat en conjunt i, en el cas d’Eivissa, s’ha multiplicat per cinc. He volgut recollir el testimoni dels fills de la primera onada de migrants peninsulars. Són les persones que varen néixer a mitjan segle XX, quan la designació de 'foraster' encara estava molt connotada”, va explicar Janer en una entrevista a l'ARA Balears parlant del llibre que s'acaba de presentar a Palma.

stats