Recerca
Societat 05/10/2022

Descobreixen un nou cuc cavernícola a una cova d’Alcúdia

Aquests exemplars, que han rebut el nom de 'Pollentia perezi', varen ser col·lectats per l'espeleobussejador pollencí Joan Pérez

ARA Balears
2 min
Exemplar de 'Pollentia perezi'.

PalmaUn equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea, CSIC-UIB) ha descrit una nova espècie de cuc cavernícola de la família dels polinoids. Segons ha explicat la universitaten un comunicat, aquests exemplars, que han rebut el nom de Pollentia perezi, varen ser detectats per Joan Pérez, espeleobussejador pollencí de la Societat Espeleològica Balear. La troballa va tenir lloc al fons d’un llac subterrani sense connexions aparents amb la mar situat en una cova de la badia d’Alcúdia.

L'aigua d’aquest llac presenta una forta estratificació, és a dir, que hi ha capes de distinta salinitat que no es mesclen entre si. El cuc es troba únicament a uns 15 metres de fondària, on hi ha una salinitat totalment marina. Els exemplars de Pollentia perezi arriben als dos centímetres de llargària i el seu cos és molt aplanat. No tenen ulls ni pigmentació corporal, excepte unes poques taques minúscules disperses. A més, el seu cervell vermell és vermell i visible a través del seu tegument translúcid. Així com altres membres de la família dels polinòids, tenen el dors cobert d’escates.

Els investigadors han assenyalat que els cucs descoberts tenen un conjunt únic de trets morfològics no registrats fins ara a altres membres de la família dels polinoids. Els resultats indiquen que Pollentia perezi no està emparentat amb les altres dues espècies de polinoids cavernícoles conegudes, que viuen a Lanzarote i a les Illes Caicos (Bahames), sinó amb cucs que habiten llocs tan remots com les profunditats del Pacífic o l'Antàrtida.

Malgrat que l’origen d’aquesta espècie encara és desconeguda, els investigadors consideren que la seva restricció a una única cova és "segurament sols aparent". En aquest sentit, apunten que en futures prospeccions es podrien descobrir a altres indrets semblants del litoral balear.

Els investigadors

Els autors d’aquest descobriment són la doctora Maria Capa, investigadora dels grups de recerca en Biodiversitat, Sistemàtica i Evolució i en Ecologia Marina i Sistemàtica del la UIB, i els doctors Joan Pons i Damià Jaume, científics titulars de l’Imedea (CSIC-UIB). Els resultats s’han publicat a la revista científica Zoological Journal of the Linnean Society.

stats