Societat 30/08/2021

Denuncien que una metgessa s'ha negat a atendre una senyora de 79 anys en català

Nou cas de discriminació lingüística al Centre de Salut Son Pisà de Palma per part d'una doctora que fa set anys que viu a Mallorca

Margalida Munar
1 min
Una pacient al centre de salut

PalmaAquest dilluns s'ha produït un nou cas de discriminació lingüística en un centre de salut, exactament al CAP Son Pisà de Palma. Una dona de 79 anys s'havia dirigit a consulta al voltant de les 10.30 h i la metgessa que l'ha atesa s'ha negat a fer-ho en català. Un usuari de Twitter, el fill de la víctima, és qui ho ha denunciat a través del seu perfil.

Segons ha pogut saber el diari ARA Balears, la pacient s'havia dirigit en català a la doctora perquè li resultava més fàcil explicar-li què li passava en la seva llengua. Aleshores, la doctora li ha dit que a ella li havia de parlar en castellà, que, si no, no l'entenia.

La víctima li ha demanat quant de temps feia que vivia a Mallorca i la doctora li ha contestat que fa set anys que és aquí. Per aquesta raó, la senyora s'ha sentit discriminada perquè creu que "és indigne que els ciutadans de les Illes no puguem ser atesos en català als serveis d'atenció públics".

Finalment, s'ha vist obligada a canviar de llengua per poder ser atesa, amb la incertesa de saber si seria capaç d'expressar correctament el motiu de la visita i els seus símptomes en castellà. El seu fill ha demanat explicacions a l'Institut Balear de Salut i ha exigit "una rectificació d'aquesta falta de respecte". A més, ha denunciat els fets al GOIB i a l'Obra Cultural Balear (OCB) a través de les seves xarxes socials. L'IB-Salut ha comunicat a l'ARA Balears que en rebre la reclamació a través del seu servei d'atenció ciutadana en faran la tramitació pertinent.

stats