Societat 21/09/2020

El carnet de família monoparental es podrà sol·licitar d'aquí a un mes a les Balears

Amb aquesta mesura, Afers Socials pretén que puguin gaudir d'ajuts o avantatges públics

A. T.
2 min
Les famílies amb tres fills, prop de 22.000 a Balears, són considerades famílies nombroses segons la llei estatal. Ara també ho seran les monoparentals amb més d’un fill.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el decret engegat per la Conselleria d'Afers Socials i Esports que permet obtenir el carnet de família monoparental i la condició de família nombrosa monoparental. Aquest es podrà sol·licitar un mes després de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears del Decret, que està programada per a dimarts 22 de setembre, segons ha informat aquest dilluns la portaveu de l'Executiu autonòmic, Pilar Costa.

Els encarregats d'emetre aquesta identificació seran els consells insulars, tot i que ha estat impulsada per Afers Socials a través de la Llei de família, aprovada l'agost del 2018. Aquesta va regular, per primera vegada, el que és una família monoparental i recollia a l'article 7 que aquestes són les que estan formades per un o més fills i que depenen econòmicament d'un sol progenitor.

Quedava per regular, però, l'instrument que acreditava ser una família monoparental i adherir-se d'aquesta manera a possibles ajuts o avantatges públics. Tot i que el decret que es publicarà demà especifica tota la documentació que s'haurà de presentar per poder obtenir tant el títol de família monoparental com el de família nombrosa, cada consell haurà de determinar els impresos per emplenar.

La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha aclarit, però, que a les condicions per obtenir el carnet de família nombrosa només s'hi adhereixen els punts relatius a família monoparental especial, és a dir, un sol progenitor amb dos o més fills o amb un fill amb discapacitat reconeguda del 33% o superior.

Amb aquesta mesura, la Conselleria pretén adaptar-se als canvis socials que els darrers anys han afectat l'estructura de les famílies. Segons destaquen en un comunicat, se n'ha reduït el nombre de membres a conseqüència de la baixa natalitat i ha davallat també el nombre de famílies en què conviuen tres generacions. Al mateix temps, les famílies monoparentals amb un únic adult –majoritàriament una dona– que assumeix la responsabilitat sobre els infants s'ha incrementat.

stats