Benestar animal
Societat 18/10/2022

Els cans de Santa Eulària estaran 'fitxats' per mitjà de l'ADN

L'ajuntament eivissenc aplicarà aquesta mesura per lluitar contra els excrements no recollits i localitzar els propietaris d'animals abandonats

1 min
Un ca abandonat a una canera.

PalmaEl Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Eulària ha començat aquest dimarts el cens municipal d'ADN de cans, segons ha informat el consistori i ha difós Europa Press. L'ajuntament eivissenc ha explicat que aquesta mesura servirà per lluitar contra els excrements que no s'hagin recollit als carrers i per garantir el benestar animal, perquè d'aquesta manera es podran localitzar propietaris de ventrades no desitjades. També es facilitarà el retorn d'animals robats i agilitzarà les compensacions per als propietaris de ramat que hagi mort per l'atac d'un ca.

Les mostres s'agafaran amb cita, segons preveu el contracte de gestió de la recollida, el qual s'ha adjudicat a ADN Canino SL per un termini de quatre anys i amb un cost de 139.000 euros amb IVA. El consistori també ha remarcat que la presa de mostres no fa mal als animals, i que només dura uns minuts. El cost és de 31,5 euros, encara que l'Ajuntament n'abonarà el 50% fins al 31 de gener en el cas del primer animal censat i el 100% si el propietari té més de dos cans.

Aquest tràmit és obligatori per a totes les persones amb domicili a Santa Eulària, on aproximadament hi ha 4.000 cans. Amb l'aplicació del nou sistema, el consistori eivissenc espera reduir de manera substancial els 200.000 euros que gasta cada any en la neteja d'excrements i orina dels carrers. Així es podrà multar els propietaris que no retirin els excrements dels seus animals.

L'Ajuntament ha recordat que la normativa autonòmica sobre seguretat i benestar animal permet la identificació mitjançant marcadors genètics, i que aquesta mesura ja s'ha implantat amb èxit a més de mig centenar de municipis de l'Estat.

stats