Successos
Societat 17/07/2023

Bruixeria, rituals sexuals, bolets i maria: així era la secta La Família de l'Ànima

Alguns dels membres denuncien haver patit agressions sexuals en les falses teràpies que oferia la guru en una casa de Castelló

3 min

BarcelonaEs feia dir la mestra i assegurava que l'havien posseït més d'una vegada mentre dormia. Això li havia permès tenir un superpoder molt preuat: la veritat absoluta. Ho deia situada al mig d'una rotllana formada per persones (la majoria joves) que buscaven en ella una resposta als seus problemes emocionals. Alguns havien perdut familiars, d'altres havien trencat amb la parella i d'altres, simplement, estaven perduts. Van buscar un psicòleg i van trobar la mestra. Sense cap titulació en l'àmbit de la salut mental, els prometia una nova vida a La Família de l'Ànima. A l'hora de la veritat, aquesta era una nova vida de submissió cap a ella i cap a una secta que els ha fet perdre els estalvis, la família i en alguns casos la llibertat sexual.

El primer contacte solia ser per videoconferència. "Primer eren teràpies individuals i després passaven a ser en grup", explica un investigador de la Guàrdia Civil que ha portat el cas. Separaven les víctimes per sexe i també per edat. Els nois, per una banda, i les noies, per una altra. I, al mig, hi havia els veterans, també anomenats el Cercle. Eren una desena de persones, que feia molt temps que acompanyaven la mestra, alguns més de 15 anys. De fet, més d'un va entrar a la secta quan era menor d'edat. L'objectiu sempre era el mateix: "Crear dependència", apunta l'agent. Quan ja començava a existir aquesta dependència, les sessions passaven a ser presencials. La majoria de víctimes eren de Tarragona i Barcelona, i es desplaçaven fins a una casa a la localitat valenciana de la Pobla Tornesa (Plana Alta) per fer les teràpies grupals. En rotllanes, feien rituals xamànics. No seguien cap religió concreta, simplement seguien la mestra com una "deessa" i feien tot el que deia.

Obediència cega

Si deia que havien de vestir blanc, hi vestien. Si deia que s'havien de despullar, es treien la roba. La seva dependència de la mestra, tal com apunta l'investigador, no només era emocional. La mestra els deia que s'havien de prendre certs aliments, o s'havien de fumar certes substàncies. Eren drogues. Sobretot, bolets al·lucinògens i marihuana adulterada (la Guàrdia Civil encara està investigant amb què s'adulterava). Feia aproximadament un any que la secta havia comprat aquesta casa, però fa més de 15 anys que està activa. Primer a Barcelona (per això moltes víctimes són catalanes) i ara a Castelló. Tenien pràcticament un centenar de creients. El xalet estava totalment equipat per a aquestes pràctiques, que se solien fer en una caseta al jardí.

El que havien de ser només teràpies psicològiques van evolucionar en despullades col·lectives i rituals de caràcter sexual per "alliberar xacres". Tot, amb substàncies estupefaents pel mig. En aquest context, entre tres i quatre víctimes denuncien haver patit agressions sexuals. Tot i que algunes teràpies eren mixtes, quan eren sexuals la mestra solia segregar per sexe. Algunes de les pràctiques eren enregistrades pels responsables de la secta, que principalment eren tres: la mestra, la seva parella i un col·laborador. Eren més grans que els altres membres de la secta i durant tots aquests anys s'havien enriquit (i molt) amb aquestes pràctiques. Tots tres ja han sigut detinguts per la Guàrdia Civil pels delictes d'associació il·lícita, intrusisme laboral, salut pública, agressió sexual i revelació de secrets, segons ha informat aquest divendres el cos policial espanyol.

Aïllats socialment

La investigació de la Guàrdia Civil va començar fa uns mesos quan els pares de dos membres de la secta van denunciar-ho. "No sabien molt bé què estava passant, però van notar que els seus fills s'estaven allunyant d'ells i feien coses rares", explica l'investigador de la policia. També els demanaven més diners del compte. Segons fonts policials, la mestra convencia els seus adeptes perquè s'allunyessin de la seva vida anterior. Els deia que només s'havien de relacionar amb els mateixos membres de la secta. I li feien cas. La gran majoria de membres vivien junts, compartint pisos, tot i viure molt lluny de la casa de Castelló.

La dependència era tal que havien entregat a la mestra la seva vida i també els seus estalvis. Les teràpies eren cares, i com més dependents eren els adeptes de la mestra, més apujava la tarifa. Fins i tot els havia demanat 10.000 euros a canvi d'entrar al Cercle. I si dubtaven o volien marxar? "La mestra els deia que patirien càstigs, humiliacions i els amenaçava de fer-los fora de la secta. En aquest moment ja existia una dependència emocional amb la resta dels seus membres i ja s'havien allunyat de la seva anterior vida", explica l'investigador. És a dir, si els feien fora, es quedaven sols. A la casa de Castelló la policia hi va trobar molts diners en efectiu en sobres que portaven els noms dels diversos membres i una agenda de la mestra amb dades personals dels seus adeptes. L'operació Avicena, en honor al filòsof persa que la mestra solia citar en els seus rituals, encara no s'ha acabat i la policia busca més víctimes.

stats