Societat 22/05/2021

Britànics i alemanys, les dues marxes de la reactivació turística

La Platja de Palma té bones previsions amb vista al mes que ve, però Palmanova es manté a l'espera de les decisions que prengui el Regne Unit

3 min
Dos joves fent fotos a l'Arenal.

PalmaLa relaxació de les restriccions, les mesures per controlar la pandèmia de la covid-19 i l'obertura lenta, però continuada, dels hotels han fet que el turisme es comenci a reactivar i que cada vegada es puguin veure més visitants pels carrers i pobles de Mallorca. Tot i això, no pertot s'està produint al mateix ritme i en són dos exemples clars la Platja de Palma i Palmanova: mentre que a la zona de l'Arenal el moviment turístic ha anat augmentant gràcies a l'arribada dels alemanys, a la zona calvianera (sobretot a la part de Magaluf) no s'acaba d'activar i estan a l'espera que el Regne Unit posi les Balears o Espanya a la zona verda del seu semàfor perquè els anglesos puguin venir i tornar al seu país sense haver de fer una quarantena.

Gent passant el dia a la platja de l'Arenal.
Tres joves caminen per un carrer de Magaluf.

Aquesta dependència del turisme anglès ha fet que, per ara, només 21 dels 88 establiments turístics (hotels, aparthotels i lloguers vacacionals) que hi ha a Palmanova estiguin oberts, segons explica Mauricio Carballeda, representant dels Hotelers de Palmanova i Magaluf. "La situació per la dependència del turisme britànic és alta i estam a l'espera de les pròximes notícies del Regne Unit". Encara que les reserves de gent d'altres nacionalitats hagi crescut, Carballeda reconeix que Magaluf depèn molt més del turisme britànic i que estan a l'expectativa per posar una data d'obertura.

Un altre punt clau que marca la tendència turística de la zona és l'oci nocturn, que cada any atreu milers de persones i que, per ara, es manté tancat a causa de les restriccions del Govern de les Illes Balears. Unes mesures que l'associació d'empresaris i treballadors de Calvià (Emytra) considera "injustes i arbitràries", ja que qüestiona el fet que es permeti l'ús dels interiors durant el dia, però no durant la nit.

L'altra cara de la reactivació turística s'està vivint a la Platja de Palma, on, segons la presidenta de la patronal hotelera de la zona (AHPP), Isabel Vidal, en aquests moments hi ha 31 hotels oberts (el 28,7% de la planta associada), però d'aquí a una setmana preveuen que aquesta xifra augmenti fins al 45% i, si no canvien les circumstàncies, que pugi fins al 75% a finals del mes de juny. "Per ara tenim molts d'alemanys que han vingut a través de touroperadors o que han reservat a través d'internet", explica la presidenta, que reconeix que des de Setmana Santa s'ha començat a veure una reactivació turística i que des d'aquell moment s'ha mantingut el nivell.

Gent consumint en el Bierkönig.

Per part seva, Pedro Marín, també de l'AHPP, ha remarcat que el cap de setmana, com que hi ha hagut la festa de Pentecosta a Alemanya i tenien dies lliures, s'ha notat un increment turístic important. Aquestes dates també han coincidit amb l'obertura d'un dels bars alemanys més populars de la zona, el Bierkönig. En aquest sentit, Marín ha remarcat que el més important "és que no s'ha d'anar cap enrere i que ocorri el mateix que l'any passat", que varen haver de tancar el carrer del 'Jamón' i el de la 'Cervesa' a causa de les imatges d'aglomeracions i festa que es varen produir. "Hem de complir amb totes les recomanacions dels experts i anar alerta amb el comportament de la gent", ha dit.

La diferència d'arribada a les Illes entre els anglesos i els alemanys es pot veure reflectida en els vols que s'han fet aquest mateix cap de setmana. Del total de 362 vols internacionals prevists per a aquest dissabte a les Illes, més d'un centenar tenen l'origen o la destinació a Alemanya, mentre que només hi ha hagut unes 10 connexions amb el Regne Unit.

"Salvar la temporada al preu que sigui pot tenir un cost molt elevat"

Encara que aquest any el Govern balear ha remarcat la seva idea per potenciar un turisme familiar i de qualitat, el geògraf de la UIB Ivan Murray assegura que, al final, el que marca el pols de la conjuntura econòmica i turística són els conglomerats corporatius.

"En el moment en què ens trobam, en el qual pareix que tot s'hi val per reactivar, si hi ha un flux de turisme de botellada, ens trobarem en una situació contradictòria", assegura el geògraf, que subratlla que, per ara, les restriccions estan evitant l'oci nocturn.

Tot i això, reconeix que a mesura que les restriccions es vagin relaxant serà "molt difícil contenir el fet d'arribar a la nova normalitat". "Sabem que si guanya la pressió, salvar la temporada al preu que sigui pot tenir un cost més elevat, com el que va succeir la temporada passada".

stats