Política 15/07/2020

El Govern balear fa tancar tots els negocis dels epicentres del turisme de gatera de Mallorca

La mesura afecta bars, restaurants i, fins i tot, botigues i supermercats de Punta Balena, a Magaluf, i dels carrers de 'la Cervesa' i 'el Jamón', a l'Arenal

M. Llull/ M. Catany
5 min
Els negocis de restauració, comerç i oci de Punta Balena, i els carrers del Jamón i la Cervesa no podran obrir els pròxims dos mesos

PalmaEl Govern balear ha decidit tancar de manera immediata i durant els dos pròxims mesos tots els negocis de Punta Balena, a Magaluf, i dels carrers de 'la Cervesa' i 'el Jamón', a l'Arenal, els principals epicentres del turisme de gatera a Mallorca. Un dia després que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, anunciàs "mesures contundents", l'Executiu ha actuat perquè no es tornin a repetir imatges de bauxa i d'incompliment de les mesures de seguretat per frenar el covid-19. Aquesta mesura ja ha entrat en vigor, després que s'hagi publicat en un Butlletí Oficial de les Illes Balears extraordinari la resolució de la Conselleria de Salut.

"Si els turistes no compleixen les mesures, serà millor que no vinguin. Per això ja vàrem fer el decret contra el turisme d'excessos, perquè no volem segons quins turistes. No són la imatge que volem donar ni el sector que volem tenir", ha dit aquest dimecres Negueruela, durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació. "No consentirem que es faci mal a la imatge del nostre destí, i així ho hem transmès als touroperadors. Tancar aquests carrers és un missatge prou clar per aquesta classe de turisme", ha afegit, a més d'amenaçar que, si el turisme de gatera es desplaça a altres zones i establiments, "també seran clausurats".

El tancament d'aquestes zones de Magaluf i la Platja de Palma no és l'única mesura que s'ha posat en marxa a partir d'aquest dimecres. També es prohibeix a totes les Balears servir begudes en recipients de més 0,6 litres que fomentin un ús compartit, així com les canyetes de plàstic de més de 30 centímetres. A més, a les zones indicades en el decret contra el turisme d'excessos –Magaluf i Platja de Palma, a Mallorca, i el West End, a Eivissa–, els locals de restauració i oci només podran tenir obertes les terrasses. Això sí, es prohibeixen les taules i les cadires altes, perquè "afavoreixen que els clients estiguin drets i no es respecti la distància de seguretat", segons ha apuntat Negueruela.

Per la seva banda, la consellera d'Administracions Públiques i Relacions Exteriors, Isabel Castro, ha explicat que es reforçaran els operatius d'inspecció en "zones d'alt risc, com la Platja de Palma o Magaluf", per vigilar el compliment de les mesures d'aforament, mascareta i distància de seguretat, així com per supervisar que els locals afectats per la resolució estiguin tancats. "Tenim un centenar d'inspectors de la CAIB participant en aquest operatiu, als quals se sumaran 50 inspectors de Treball", ha apuntat.

Reaccions a Alemanya

Cal recordar que, després de les imatges de massificació de turistes sense mascareta a l'Arenal, el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, es va declarar preocupat i va avisar que el perill d'una "segona onada" de coronavirus "és real". "Hem de tenir molta cura perquè el Ballerman (en referència al Balneari 6, de l'Arenal, la zona de festa més famosa entre el turisme alemany) no es converteixi en un segon Ischgl", va dir en referència a l'estació d'esquí austríaca d'Ischgl, el punt zero de contagis de coronavirus a Europa.

De fet, els nous brots de covid-19 que s'han produït durant les darreres setmanes a Alemanya han fet que s'hagi obert al país un debat entorn de les mesures que s'haurien de prendre a escala regional per als ciutadans que viatgin a l'estranger. Una d'aquestes és la de posar en quarantena els viatgers que tornin de països on hi hagi hagut rebrots.

Precisament, la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí, ha assegurat que aquest toc d'atenció d'Alemanya ha tingut el seu pes a les Illes i ha criticat que aquesta decisió es prengui en tan poc temps. "És un tema problemàtic des de fa molt de temps, no ve d'ara", i ha remarcat que si es tira endavant, serà una "mesura improvisada i radical". Cusí ha remarcat que "si ens hem de preparar per a una temporada amb aquestes característiques, és important que s'avisi" perquè "per a qualsevol empresa és molt difícil assumir aquests canvis i encara més amb la pandèmia del covid-19". "Si es plantegen bé les coses i donen l'oportunitat als empresaris de poder adaptar-s'hi podria funcionar tot molt bé", ha sentenciat.

El president d'Acotur (Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca), Pepe Tirado, ha assegurat en el programa Al Dia d'IB3 Ràdio que no comparteixen en absolut la decisió d'ordenar el tancament perquè és "exagerada i desproporcionada". A més, ha criticat que no s'hagin tingut gens en compte, al seu parer, el sector i la gent dels carrers, que es veuran afectats per aquest tancament. Respecte de les imatges que es varen veure de Punta Balena, Tirado ha dit que lamenten el que va passar dijous passat: "Ens n'avergonyim tots i per això ja s'ha fet un decret". Tot i això, ha remarcat que tenen clar que s'ha de canviar el model, "però s'han de cercar el compromís i l'equilibri".

Els qui sí que han donat suport a la decisió del Govern han estat els hotelers, encara que amb matisos. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH) han fet públic un comunicat conjunt on consideren "una bona notícia" que el Govern vigili "el compliment de les mesures", a més de controlar que els excessos "no es desplacin a altres punts".

Així i tot, la patronal hotelera ha demanat a l'Executiu que sigui molt curós amb la gestió de la comunicació en una situació de crisi, perquè no sigui malinterpretada pels mercats si no es divulga correctament". "El Govern balear ha decidit clausurar determinats carrers (...) i suposam que té quantificat l'impacte i l'abast de l'aplicació d'aquesta mesura, que té una limitació temporal i que serà revisable", afegeix el comunicat.

Els treballadors i empresaris de l'oci noctur es manifesten

Mentre que Negueruela anunciava el tancament de Punta Balena i els carrers del 'Jamón' i la 'Cervessa', prop de 500 treballadors i empresaris de l'oci nocturn s'han manifestat en el parc de la Mar per protestar per les mesures que els hi ha aplicat el Govern. A més de la resolució que ha entrat en vigor aquest dimarts a les zones de turisme de gatera, cal recordar que a les Balears només poden obrir els locals amb un aforament inferior a les 300 persones, amb un límit del 75% de la seva capacitat. A més, estan obligats a tancar a les 2.00 de la matinada i no es permet el ball a les pistes.

Segons el president de l'Associació Balear de l'Oci Nocturn (Abone), Jesús Sánchez, el Govern ha optat per "la mesura més traumàtica i més fàcil, que és prohibir l'activitat en carrers que ja estan molt afectats pel Decret llei contra el turisme d'excessos". A més de criticar el tancament de Punta Balena i els dos carrers de la Platja de Palma, Sánchez ha lamentat que hi ha 20.000 treballadors del sector afectats per les mesures de prevenció del covid-19.

El decret contra el turisme d'excessos

El Govern balear va aprovar el Decret contra el turisme d'excessos just començar el 2020. Negueruela ja havia anunciat el setembre del 2019 que combatre el turisme de gatera era un dels seus objectius. "Les Balears es converteixen en el primer destí europeu que regula les pràctiques excessives a zones turístiques", va dir el conseller de Turisme quan es va aprovar la normativa, la qual se centra en tres zones: Magaluf i la Platja de Palma, a Mallorca, i el West End de Sant Antoni de Portmany a Eivissa.

Des de llavors, en aquestes àrees s'aplica un règim estricte que té una vigència de cinc anys i que prohibeix qualsevol classe de promoció de l'alcohol i les excursions etíliques, conegudes com a pubcrawling. També està vetat que es faci publicitat de les festes en embarcacions –party boats– i que les botigues que venen alcohol l'exhibeixin i obrin durant la nit. D'altra banda, tampo no es pot utilitzar el sexe com a reclam publicitari, amb multes que poden arribar als 600.000 euros.

El decret també aborda el balconing i prohibeix a totes les Balears "les pràctiques perilloses per a la vida o la integritat física". Així, els turistes que botin d'un balcó a l'altre dels hotels seran expulsats de manera immediata dels establiments. A més, els locals que no els facin fora s'arrisquen a ser multats.

stats