MASCLISME

Sense perdó (als EUA) per al biòleg acusat d’assetjament i reconegut per la UIB

La Universitat de Califòrnia no tornarà els honors al professor investigat per comentaris i tocaments

Francisco José Ayala ha rebut el títol de Doctor Honoris Causa en dotze universitats de l’Estat / FRANCESC MELCION

La Universitat de Califòrnia a Irvine (UCI) es manté ferma en la decisió de retirar els honors i distincions al prestigiós biòleg evolucionista Francisco José Ayala, a qui la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha decidit recentment mantenir com a Doctor Honoris Causa, tot i la investigació de la primera institució, que va revelar diversos episodis d’assetjament sexual exercit sobre professores ( aquí podeu descarregar l'informe complet). Fonts de la universitat nord-americana han confirmat a l’ARA Balears que la resolució de diverses institucions educatives espanyoles no influirà en la seva determinació d’apartar Ayala de tota activitat universitària i d’eliminar-ne el nom de diversos departaments del centre. Dia 6 la UIB va decidir no revocar-ne el reconeixement després d’haver estudiat informes sobre el cas, favorables a mantenir les distincions com a mínim per ara, elaborats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat del País Basc (UPB). Ni la UIB ni la UAB han facilitat els documents a aquest diari perquè, segons argumenten els dos centres, són de caràcter intern.

Fonts de la UIB han reconegut a aquest diari que el reglament sobre la concessió de la distinció del títol de Doctor Honoris Causa no diu res de com revocar-la. En tot cas, el Consell de Govern és l’òrgan que concedeix aquest reconeixement i el que va estudiar el cas. El Consell, sense arribar a votar la qüestió, va debatre el cas i va acordar apartar-se de la decisió de la universitat californiana quan no va obrir el procés de revocació -tot i les acusacions basades en la investigació interna de la UCI, que havia conclòs el maig-. L’informe de la investigació acusa el professor de fer, repetidament, comentaris inapropiats i tocaments. A l’Estat, un total de dotze universitats han concedit el títol d’Honoris Causa a Ayala i de moment no ha transcendit que cap hagi decidit seguir la línia marcada per la institució nord-americana. Amb tot, diverses fonts apunten que les universitats espanyoles podrien fer aviat una declaració conjunta.

La investigació conclou que Ayala va intimidar i abusar del seu poder

Francisco José Ayala, un dels acadèmics més reputats del món en biologia evolutiva, va renunciar a la seva posició com a professor l’1 de juliol, després del tancament de la investigació que va determinar que havia incorregut en actituds d’assetjament sexual en tres de les quatre dones que l’havien denunciat. Les víctimes són Kathleen Treseder, professora i cap d’Ecologia i Biologia Evolutiva; Jessica Pratt, professora assistent d’Ecologia i Biologia Evolutiva, i Benedicte Shipley, degana assistent de la Facultat de Ciències Biològiques. Com a conseqüència de la investigació, el nom d’Ayala va ser retirat de la seva facultat i de la biblioteca de ciències, a més de diverses beques. El biòleg era un dels principals contribuents del centre, al qual havia donat més de deu milions de dòlars per a diferents activitats i infraestructures.

Després que es fes pública la decisió de la universitat californiana, desenes de professors i investigadors -incloent-n’hi alguns de la UIB- varen signar un manifest de suport a Ayala en què denunciaven que la sanció “sembla una reacció excessiva i massiva que no és proporcional al dany del qual se l’acusa”.

En defensa de les víctimes

Com a resposta al manifest de defensa d’Ayala, 33 professors de Ciències Biològiques de la UCI varen fer públic un altre document en què elogiaven el comportament “valent” de les denunciants i reconeixien que havien fet una passa endavant, “malgrat que el poder, la influència i les donacions multimilionàries del doctor Ayala eren un incentiu fort per mantenir-se en silenci”. En un comunicat emès el 28 de juny, el rector de la UCI, Howard Gillman, definí el comportament de les denunciants d’“extremadament valent” i va afirmar que, atesos el nombre i l’extensió de les acusacions, i la diferència de poder entre les acusadores i l’acusat, “mantenir el nom del professor Ayala en una posició honorífica seria incorrecte”. La polèmica arriba enmig del debat als EUA sobre el moviment #MeTo o i les denúncies d’assetjament sexual que se’n varen derivar. La campanya, viralitzada arran dels abusos atribuïts al productor de cinema de Hollywood Harvey Weinstein, té molts suports arreu del país, però també detractors que creuen que ha anat massa enfora.

Ayala ha rebutjat donar a l’ARA Balears la seva versió sobre els fets denunciats i tampoc ha comentat que la UCI li mantingui la retirada de reconeixements. Sacerdot dominicà i genetista autodidacte en els inicis, Ayala arribà el 1961 als EUA per fugir de les limitacions que el franquisme imposava a l’estudi de les ciències. Des de llavors, s’ha erigit en un dels especialistes més importants de l’evolucionisme al món, amb més de 1.000 articles i 40 llibres publicats. Les seves contribucions a la relació entre ciència i religió són especialment reconegudes.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF