La investigació interna de la universitat conclou que Ayala va intimidar i abusar del seu poder

L’ARA Balears accedeix a l’informe complet del centre nord-americà

L’informe elaborat per la Universitat de Califòrnia a Irvine (UCI), al qual ha tingut accés l’ARA Balears i que podeu descarregar aquí, detalla nombrosos exemples del tracte “ofensiu” que Ayala hauria exercit envers les dones que el varen denunciar, com ara comentaris inapropiats de caire sexual o bé masclistes, i fins i tot tocaments i aproximacions físiques no desitjades. Al llarg del document, es reitera que el professor va emprar el seu poder a la universitat per dur a terme els comportaments reprovats, i que alhora que va mostrar una “tendència a exercir la seva influència d’una manera intimidatòria”. La posició de privilegi d’Ayala també es va fer palesa en la “campanya” que, segons la universitat, va intentar engegar per influir alts càrrecs del centre educatiu per condicionar el resultat de la investigació interna.

Sense perdó (als EUA) per al biòleg acusat d’assetjament i reconegut per la UIB

El document, elaborat per l’Oficina per la Igualtat d’Oportunitats i la Diversitat de la UCI, és el resultat de les indagacions efectuades entre el mes de novembre de 2017 i el maig del 2018. Els investigadors varen prendre declaració a un total de 65 testimonis, la majoria dels quals eren persones vinculades a la universitat que varen presenciar els fets o se’n varen assabentar. A alguns testimonis proposats per Ayala no se’ls va interrogar perquè no tenien cap relació directa amb els fets, però tot i amb això el professor es va queixar. Pel que fa a les víctimes, l’informe és abundant en detalls i situacions que haurien empès la universitat a forçar la renúncia del biòleg, tot i que les reclamacions d’una de les denunciants varen ser desestimades. Al document facilitat per la universitat, diversos passatges han estat eliminats a fi de protegir la intimitat de les denunciants.

“Va dir a la denunciant que havia estat tan entusiasta que havia pensat que tindria un orgasme davant de tothom”

Una de les vies més habituals emprades per Ayala per menystenir les seves víctimes són els comentaris ofensius i de caire sexual, que haurien estat proferits de manera repetida, malgrat les advertències de la universitat (concretament des del 2015) i de les víctimes mateix. Per exemple, el biòleg va dir a una de les dones, després d’una xerrada en què aquesta va intervenir de manera “entusiasta”, que, com a resultat del seu ímpetu, “pensava que tindria un orgasme”. Aquesta mateixa persona constata una altra situació en què Ayala li va dir que no podria culpar un home que l’hagués agafada per les anques mentre anava en bicicleta perquè a ell també li agradaria “tocar-li el cul”. En una altra ocasió, el biòleg es va indignar davant els comentaris de la víctima amb un grup de persones al voltant d’exemples d’assetjament sexual i va concloure que “el problema amb l’assetjament sexual és que no n’hi ha prou”. La víctima refereix, a més, un pic en què l’acusat l’hauria intimidada recordant-li el seu poder per vetar-la per a un nomenament acadèmic; en el marc d’aquesta conversa, el doctor s’hauria aproximat a la víctima fins al punt de posar-li la mà al cos.

“Li va deixar anar que podria seure damunt de les seves cuixes i que així podria gaudir més de la presentació“

L’informe considera també provat que Ayala va dir davant d’un grup nombrós, en el context d’una presentació en una sala on no quedaven seients lliures, que una de les víctimes podia asseure’s a la seva cuixa i així ell “gaudiria més de la presentació”. Després que la víctima es queixàs pel comentari, el professor s’hi va encarar i li va recriminar que mentís i que fos massa “susceptible”. Ayala també hauria fet comentaris freqüents sobre l’aparença física de la persona en qüestió i sobre la roba que duia.

La investigació constata que el professor va besar i abraçar efusivament i de manera habitual una altra de les víctimes. Aquesta pràctica és en general mal vista en l’àmbit acadèmic nord-americà, on les distàncies personals són rigorosament respectades. Malgrat això, Ayala hi va insistir amb diverses dones. Durant una de les seves afectuoses salutacions, va posar les mans als costats del cos de la denunciant per davall de la jaqueta, tot movent-les de dalt a baix. El biòleg també va acusar la víctima d’actuar “com una dona” i de manipular una decisió després d’iniciar una altra conversa amb unes besades que la denunciant rebutjava.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF