Societat 29/08/2021

Les Balears s'acosten al final de la cinquena onada

Cauen en picat tots els indicadors de la pandèmia

3 min
Gent passejant per Palma amb la mascareta

PalmaLa situació epidemiològica a les Illes Balears ha canviat dràsticament els darrers dies i ara tot apunta que el final de la cinquena onada és més a prop que mai. Després d'un mes d'agost marcat per l'augment de tots els indicadors de la pandèmia, l'Arxipèlag afronta l'inici del setembre amb les xifres sanitàries a la baixa i amb la desescalada de restriccions com el reflex d'aquesta nova realitat.

Els casos actius de coronavirus han retrocedit a xifres que no es registraven des de principi del mes de juliol, els contagis continuen baixant i la pressió hospitalària s'ha reduït significativament. L'Atenció Primària, que ha estat un altre dels punts de conflicte durant aquesta onada, també ha canviat la seva situació de manera evident. Després de setmanes de saturació en què en alguns moments es va posar en dubte la possibilitat de poder continuar assistint presencialment, les xifres s'han reduït quasi un 50% en quinze dies i progressivament es va recuperant certa normalitat. Ara, després de superar el pic de la cinquena onada, les Balears es troben a prop de sortir de la zona de risc per coronavirus després de setmanes en risc màxim.

L'impuls en la campanya de vacunació ha permès a l'Arxipèlag sortir d'una situació epidemiològica complicada que el va catapultar fins al capdavant del llistat de comunitats autònomes de l'Estat amb una major incidència del coronavirus i on els centres de salut i hospitals varen estar a prop del col·lapse.

Actualment un 79,19% de la població diana de les Illes Balears ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que la xifra d'illencs immunitzats contra el coronavirus és del 74,86%. Salut espera que el començament del mes de setembre i el final de les vacances d'estiu suposin una empenta al ritme de vacunació i s'aconsegueixin xifres tan properes com sigui possible al 100% de vacunats contra el covid-19.

Preocupació per la vacunació dels illencs d'entre 20 i 40 anys

La Conselleria de Salut admet preocupació davant la baixa vacunació del grup de residents de les Illes Balears d’entre 20 i 40 anys. Aquesta franja d’edat és l’única que no supera el 70% de persones que han rebut com a mínim la primera dosi i la xifra s’ha estancat les darreres setmanes, tot i que s’han posat en marxa campanyes com la de vacunació sense cita.

El percentatge de primeres dosis administrades a aquests illencs no arriba al 65% i només el 57% està immunitzat davant el virus. Aquestes xifres varen provocar que la consellera de Salut, Patricia Gómez, reconegués aquest divendres que estan “molt preocupats” per la manca de vacunes que s’administren setmanalment als residents a l’Arxipèlag nascuts entre el 1981 i el 2001. Per això, Gómez va anunciar que estan treballant en noves mesures i campanyes per impulsar la vacunació dels illencs d’aquest grup d’edat.

Comença una nova desescalada

La desescalada de restriccions amb l'objectiu d'arribar a la nova normalitat ja és una realitat a les Illes Balears. Dilluns el Govern ja va eliminar les restriccions d'horari nocturn i reunions socials a Menorca, i es preveu que aquesta mesura canviï també a la resta d'illes en les setmanes vinents.

A més, l'Executiu ha decidit que a partir d'ara les restriccions es revisaran setmanalment, i no cada quinze dies com han fet des de l'inici de la pandèmia, per tal de poder accelerar els canvis i reaccionar amb major velocitat en cas que arribi una nova crescuda de la situació epidemiològica.

stats