Societat 27/08/2021

La baixa vacunació entre els 20 i 40 anys preocupa Salut

Els illencs d'aquesta franja d'edat són els que han ingressat més durant la cinquena onada

ARA Balears
2 min
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus a les Illes.

PalmaLes Balears ja afronten la desescalada de la cinquena onada, però la Conselleria de Salut admet preocupació davant la baixa vacunació del grup de residents de les Illes Balears d’entre 20 i 40 anys. Aquesta franja d’edat és l’única que no supera el 70% de persones que han rebut com a mínim la primera dosi i la xifra s’ha estancat les darreres setmanes, tot i que s’han posat en marxa campanyes com la de vacunació sense cita.

El percentatge de primeres dosis administrades a aquests illencs no arriba al 65% i només el 57% està immunitzat davant el virus. Aquestes xifres varen provocar que la consellera de Salut, Patricia Gómez, reconegués divendres que estan “molt preocupats” per la manca de vacunes que s’administren setmanalment als residents a l’Arxipèlag nascuts entre el 1981 i el 2001. Per això, Gómez va anunciar que estan treballant en noves mesures i campanyes per impulsar la vacunació dels illencs d’aquest grup d’edat.

Així mateix, Salut espera que el ritme de vacunació torni a accelerar-se a principi del mes de setembre, un cop acabi l’estiu. La consellera va argumentar divendres que molts illencs d’entre 20 i 40 anys es dediquen al sector dels serveis i que no es volen vacunar fins que no acabi el gruix de feina. Tot i això, la titular de Salut va reiterar que vacunar-se “ha de ser una prioritat per salvar vides i protegir-se un mateix davant la pandèmia”. A més, va recordar que el 70% de vacunats ja no és suficient i va advertir que aquests illencs estan frenant la immunitat de grup.

Per la seva banda, el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, va remarcar la importància d’aconseguir la immunitat de grup en aquestes franges d’edat, atès que durant la cinquena onada han estat les que més han hagut d’ingressar als hospitalitals a causa del covid-19. En aquest sentit, Arranz va assenyalar que, segons els darrers estudis, una persona vacunada contra el coronavirus té cinc vegades menys possibilitats d’infectar-se i trenta menys d’acabar hospitalitzada a causa del virus.

El final de la cinquena onada

No obstant això, la situació epidemiològica a les Balears ha canviat dràsticament els darrers dies i ara tot apunta que el final de la cinquena onada és més a prop. Després d’un mes d’agost marcat per l’augment de tots els indicadors de la pandèmia, l’Arxipèlag encara l’inici del setembre amb les xifres sanitàries a la baixa i amb la desescalada de restriccions com a reflex d’aquesta nova realitat. Els casos actius de coronavirus han retrocedit a xifres que no es veien des de principi del mes de juliol, els nous contagis continuen baixant i la pressió hospitalària s’ha reduït significativament. Ara, les Illes es troben a prop de sortir de la zona de risc màxim després de setmanes.

stats