Societat 23/08/2021

El Govern elimina les restriccions nocturnes a Menorca i deixa Mallorca i Eivissa com fins ara

Les mesures per fer front a la pandèmia es revisaran cada setmana en lloc de cada 15 dies

3 min
Carrers buits durant la pandèmia a les Balears

PalmaMenorca afrontarà la recta final del mes d'agost sense restriccions nocturnes per a les reunions familiars i socials, mentre que la relaxació de mesures es farà esperar a Mallorca i Eivissa, segons ha anunciat aquest dilluns el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió del Consell de Govern. Com ja és habitual, les mesures s'han fet públiques una vegada que l'Executiu s'ha reunit amb els consells, la FELIB i l'Ajuntament de Palma, així com amb la Mesa de Diàleg Social. Cal recordar que, fins ara, a les Balears estaven restringides les reunions socials i familiars entre no convivents entre la 1 i les 6 h de la matinada per fer front a la pandèmia de coronavirus.

Així, les bones dades sanitàries de Menorca permeten que aquesta mena de toc de queda suau s'hi elimini. Pel que fa a l'hostaleria, els bars i restaurants podran tancar a les 2 h tant a Menorca com a Formentera, on hi podrà haver fins a 8 persones per taula als espais interiors i fins a 12 als exteriors. A més, a la Pitiüsa menor els no covivents també es podran reunir fins a les 2 h de la nit. Segons va establir el Govern dia 24 de juliol, la incidència acumulada a 14 dies de 350 casos per cada 100.000 habitants marca el punt d'inflexió per eliminar les restriccions nocturnes. En el cas de l'illa menorquina, hi ha 333 casos.

En el cas de Mallorca i Eivissa, malgrat que les xifres sanitàries també estan millorant, la situació quedarà exactament com fins ara: els no convivents no es podran reunir en cap àmbit de la1 a les 6 h de la matinada; els bars i restaurants hauran de tancar a la 1 h i podran seure un màxim de quatre persones a les taules dels interiors dels locals i de vuit a l'exterior.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, a la reunió amb la FELIB i l'Ajuntament de Palma.

D'altra banda, el Govern ha decidit també aquest dilluns que les restriccions ja no es revisaran cada 15 dies sinó cada setmana. De fet, Negueruela ha comentat que és molt probable que els bars i restaurants de Mallorca puguin tancar a les 2 h a partir de la setmana que ve, sempre que les dades d'afectació de la pandèmia continuïn millorant. "L'evolució a Mallorca pot propiciar l'allargament fins a les 2 h. Preveim que la setmana que ve serà possible", ha dit.

Segons les restriccions que varen entrar en vigor el 24 de juliol,  les persones no convivents no poden estar juntes ni en espais públics ni privats, exteriors o interiors, de la 1 a les 6 h de la matinada, sempre que la incidència acumulada a 14 dies sigui superior a 450 casos per cada 100.000 habitants i que la pressió hospitalària sigui del 10% a les UCI i del 5% a les plantes hospitalàries. En canvi, si la incidència no supera els 350 casos, la prohibició per a les reunions de no convivents és de 2 a 6 h, excepte a Menorca, on aquesta restricció ja no està vigent per la baixa incidència.

PIMEM, contenta amb el "continuisme"

La patronal de les Petites i Mitjanes Empreses de Mallorca s'ha mostrat contenta per la continuïtat de les mesures actuals. Han destacat que fa uns mesos, amb la mateixa incidència, hi havia restriccions molt més prohibitives. Alhora, però, estan en contra d'una possible aplicació del passaport covid-19 o Green Pass per accedir a bars i restaurants, segons ha dit el seu president, Jordi Mora, ja que "tindria moltes complicacions jurídiques i, per això, demanam al Govern que no l'apliqui." Per altra banda, Mora també ha volgut deixar constància que veu les pròximes setmanes "amb optimisme", arran que la temporada turística continua en moviment i s'espera un setembre molt bo, tenint en compte que no s'estan aplicant restriccions dures. A més, el tercer punt que ha destacat PIMEM es remet a la subvenció dels 855 milions d'euros. A la patronal estan satisfets, ja que la primera línia ja ha estat abonada pel Govern i el mateix Executiu ha promès que la segona línia, la més abundant, es repartirà durant la primera setmana de setembre.

stats