Societat 13/09/2023

Aurora Jhardi, a Penalva i Subirán: "Em sap molt de greu que estigueu aquí"

L'exregidora de Funció Pública admet que la seva declaració en el cas ORA estava condicionada per la seva inexperiència

ARA Balears
3 min
Aurora Jhardi, aquest matí, arribant a l'Audiència.

PalmaL'exregidora de Funció Pública i Govern Interior de l'Ajuntament de Palma entre el 2015 i el 2019, Aurora Jhardi, ha afirmat aquest dimecres que "li sap greu" que s'estigui jutjant Manuel Penalva, Miguel Ángel Subirán i els agents de Blanqueig de la Policia Nacional. "Em sap molt de greu que estigueu aquí", ha expressat dirigint-se a ells durant el judici als investigadors del cas Cursach.

Segons ha recollit Europa Press, ha estat durant la seva declaració com a testimoni en el judici mentre responia a les preguntes del fiscal Tomás Herranz, que ha insistit a saber per què s'ha dirigit als acusats en aquests termes. Jhardi ha respost que "tot el que acabi en un judici li sap greu", tot i que seguidament ha demanat disculpes "per haver-se excedit". En un altre moment de la declaració, els advocats de l'acusació s'han queixat que un dels acusats hagués matisat una resposta a la testimoni en relació amb el lloc en què varen tenir una reunió.

Així mateix, durant l'interrogatori del Ministeri Públic, l'exedil ha revelat que va mantenir entrevistes tant amb el fiscal Subirán com amb diversos dels agents, que la posaven al dia del que s'estava investigant. En relació amb això, ha afegit que Subirán va advertir-li que "tingués cura perquè era una investigació secreta que duia molt de temps i que no s'havia de córrer la veu". A més, ha indicat que amb Blanca Ruiz hi va parlar i es va reunir dues o tres vegades, mentre que amb Miguel Ángel Blanco, entre cinc i deu, tant presencialment com per telèfon.

Jhardi ha subratllat en diverses ocasions la "inexperiència" de l'equip de govern en el moment de la investigació, més d'un any després que s'iniciàs la legislatura. D'aquesta manera, ha admès que tant la seva declaració judicial com la seva col·laboració amb els agents de Blanqueig estava condicionada per aquesta circumstància. "A vegades ens demanaven documents i jo havia de demanar als funcionaris si eren nostres", ha explicat.

A preguntes de les defenses, tant de Javier Barinaga com de Pedro Horrach, l'exedil ha insistit que no va rebre pressions per declarar davant la policia en un sentit o un altre i ha assenyalat que no ho va fer mai en seu judicial, i que va llegir i firmar la declaració perquè hi estava d'acord. En relació amb el concurs de l'ORA que va ser objecte d'investigació, Jhardi ha explicat que "no és habitual" que en una mesa de contractació hi arribin a participar fins a deu persones, atès que allò normal serien sis. Això no obstant, ha indicat que si es necessita l'opinió de tècnics que hagin elaborat plecs, sí que podria donar-se aquest extrem.

Cal recordar que l'exregidora va ser condemnada a nou anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa per revocar sense justificació legal la llicència de publicitat dinàmica del Grup Cursach i retirar-ne als coneguts com a 'tiqueters'.

Altres declaracions en la sessió d'aquest dimecres

En la sessió d'aquest dimecres també ha declarat com a testimoni una funcionària de Cort encarregada de certificar que les empreses que participaven en concursos públics no tenien deutes amb l'Administració. La testimoni ha explicat que va rebre correus electrònics des del Departament de Contractació interessant-se per la situació de l'empresa d'Antoni Roig, que va participar en una UTE en el concurs de l'ORA que va ser investigat.

Segons ha explicat, es va comunicar amb Contractació, també per correu electrònic, el fet que sobre la companyia hi pesava una multa en via executiva, per la qual cosa no era possible emetre el certificat. En tot cas, ha explicat que situacions d'aquest tipus eren habituals i que les empreses ho arreglaven pagant ràpidament les multes. En aquest sentit, ha afirmat no recordar que en cap moment ningú li demanàs d'emetre cap certificat sobre empreses que tinguessin deutes.

També ha comparegut com a testimoni un oficial paleta de l'Ajuntament de Palma, que el 2017 va trobar a Son Pacs tres contenidors plens de carpetes amb papers sencers, quan l'habitual era que arribassin ja destruïts. La ronda de testimonis en la sessió d'aquest dimecres ha conclòs amb un empresari de Magaluf que va acusar Cursach d'"arruïnar-lo". Segons ha explicat, en una ocasió va acudir al jutjat d'Instrucció número 12 per acompanyar dos socis britànics, després que aquests haguessin presentat anteriorment una denúncia davant el llavors fiscal Pedro Horrach i s'adonassin que estava defensant un empresari de l'Ajuntament de Calvià. L'empresari ha admès que hi va acudir com a intèrpret, tot i que no tingués capacitació oficial per exercir aquesta tasca.

A les preguntes del fiscal, no ha aclarit per què va acudir a declarar precisament el dia que no hi havia intèrpret disponible en el jutjat. També ha reconegut que a la sortida de la declaració va filtrar a periodistes les compareixences davant Horrach el 2014.

stats