Societat 05/09/2023

Policies i funcionaris continuen acusant Subirán de condicionar les seves declaracions

Un dels testimonis ha assegurat que el fiscal va modificar el que havia dit per involucrar-hi José María Rodríguez i el Partit Popular

ARA Balears
5 min
Judici Penalva-Subirán

PalmaExtreballadors de l'Ajuntament de Palma i policies han declarat aquest dimarts com a testimonis en el judici contra els investigadors del cas Cursach –el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els policies del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional–, que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va reprendre ahir dilluns després d'un mes i mig d'aturada. La majoria han coincidit a assenyalar Subirán i a acusar-lo de condicionar les seves declaracions, i també a induir-los a incriminar certs investigats, segons ha informat Europa Press.

Un dels darrers a declarar aquest dimarts ha estat un enginyer de l'Ajuntament de Palma que va ser detingut en la instrucció del cas Cursach, qui ha assegurat que el fiscal Miguel Ángel Subirán va posar "afegits" a una declaració que va prestar estant en presó provisional i ha admès que la va signar perquè va acudir a declarar condicionat després que li oferissin abandonar la presó amb fiança. Així, l'enginyer ha desgranat tots "els afegits d'elements alterats i magnificats" que el fiscal va posar a la seva declaració tendents a involucrar-hi José María Rodríguez i el Partit Popular.

El testimoni ha insistit que va acudir a declarar "desestabilitzat i pertorbat" per l'oferiment de sortir de la presó. "Va ser una declaració absoluta i inequívocament condicionada. Vaig acceptar el relat alterat pel fiscal i em vaig oferir a signar-lo per sortir de la presó", ha reconegut. El funcionari de l'Ajuntament de Palma ha aprofitat la seva compareixença com a testimoni per demanar perdó públicament a José María Rodríguez per les conseqüències que va tenir sobre l'expolític –"dures mesures cautelars"– la seva declaració.

En qualsevol cas, a preguntes de l'advocat de la defensa, Javier Barinaga, el testimoni ha reconegut que les al·lusions a José María Rodríguez les va introduir un advocat d'una acusació. Igualment, ha reconegut que no va llegir les actes de les seves declaracions "per manca d'ànims". Segons el relat del testimoni, el fiscal Subirán era, durant els interrogatoris, una persona trastornada i visiblement "trabucada".

"Vaig tenir la sensació d'estar en un amfiteatre romà. Jo era una presa dèbil i fràgil a la qual presentaven davant una fera, mentre que la resta se n'alegraven. La presència dels policies no va servir per a res", ha relatat. Sobre la seva implicació, el testimoni ha considerat que el testimoni protegit 19 el va acusar perquè havia proposat tancar un negoci il·lícit a la Platja de Palma.

Després del funcionari, un testimoni ha assegurat que se sent "pressionat" per declarar davant els investigadors amb l'amenaça de ser ingressat a la presó. A més, ha fet referència a les declaracions de l'enginyer que l'ha precedit i ha negat que li hagués demanat sexe gratis al prostíbul que regentava a canvi de no tancar-lo. L'home ha negat aquest extrem, tot i que constava en la seva declaració, i ha assegurat que es va veure obligat a "cantar". "El meu advocat em va dir que o xerrava o em pegava una hòstia, que digués el que fos, però jo no volia mentir", ha relatat.

Un comissari diu que li van oferir declarar contra Gijón i Rodríguez

Abans d'aquests testimonis, ha declarat també un comissari de la Policia Local de Palma, detingut l'octubre del 2015 durant el cas Cursach, qui ha assegurat que li van oferir declarar contra Álvaro Gijón i José María Rodríguez a canvi d'apartar-lo de la causa. "Vostè sabrà el que fa", ha indicat que li va dir el jutge Manuel Penalva després de "donar per bona la seva declaració en contra del criteri del fiscal". Segons ha afegit, en aquell moment va afirmar que "no sabia res i que en cap cas diria mentides", tot i que segons els investigadors, per la seva posició com a comissari, podia saber "moltes coses" de Gijón i Rodríguez.

L'aleshores comissari ha relatat que el procediment pel qual estava detingut no tenia, en realitat, relació amb els polítics del PP. "Em van imputar gairebé la meitat del Codi Penal", ha afirmat. L'agent ha explicat que amb el temps s'ha vist envoltat en quatre causes judicials per les quals ha estat 17 dies a la presó. A causa dels procediments, ha mantingut, el van suspendre a la feina i va patir depressió. Finalment, a cap de les causes va acabar condemnat. "El meu nom sortia en el diari gairebé cada dia. Abans de seure davant el fiscal em va dir cridant que estava acabat. Van aconseguir acabar amb la meva carrera", ha conclòs.

També ha declarat com a testimoni una altra agent de la Policia Local, que va ser detinguda l'octubre del 2016 i que va passar diverses setmanes a la presó. La policia ha recordat que va ser acusada de tràfic de drogues, revelació de secrets i homofòbia, entre altres delictes, i ha insistit que res tenia a veure amb la causa. La testimoni ha relatat que després de la seva detenció i d'estar a la presó només desitja que arribi el dia de jubilar-se.

"El pitjor és veure't ficada en un joc o ball que no has triat. Vaig passar el darrer Nadal de ma mare tancada a la presó en una cel·la més petita de l'habitual, per la qual cosa vaig estar doblement castigada. Ara sé per què vaig tenir al·lucinacions. Vaig sortir sense saber què havia fet. No em van dir què havia fet malament", ha explicat.

Una funcionària descriu l'interrogatori com a "groller i desagradable"

Una de les primeres persones a declarar aquest dimarts ha estat una funcionària de l'Ajuntament de Palma que va participar en una mesa de contractació del concurs de l'ORA, qui ha assenyalat que l'interrogatori de l'exfiscal va ser "groller i molt desagradable", i ha lamentat que Penalva "no hi intervingués". La funcionària s'ha referit a la declaració en seu policial com a "dura". "Les meves respostes molestaven", ha afegit, al mateix temps que ha defensat que el que descrivien els investigadors en relació amb el concurs "no era la realitat", encara que li deien que ho tenien tot provat.

En aquest punt, la testimoni ha explicat que en tot moment va intentar explicar com eren els procediments, encara que posteriorment les seves respostes no apareguessin en la declaració. "Intentava dir-los que era impossible que els meus companys haguessin fet alguna cosa irregular, però em deien que en tenien proves i que era segur", ha afirmat. La dona ha indicat també que la pressió durant la declaració "va ser realment gran" i que un dels policies li deia que "havia tingut sort" i que el missatge entre línies era que entrava a declarar com a testimoni, "però que ja es veuria com en sortiria".

Sobre les "presses" que sembla que exigia el cap de Mobilitat, Miquel Femenia, en la tramitació, la funcionària ha assegurat que era la seva manera habitual de fer feina en tots els processos. A preguntes de l'advocat Javier Barinaga, la funcionària també ha admès que va signar les seves declaracions sense llegir-les en profunditat. "No vaig ser capaç de llegir-ho. Estava molt nerviosa i espantada. Només volia partir", ha afirmat.

stats